И в България вече действа системата на европейския двустранен констативен протокол за катастрофи, в който няма пострадали хора. Това означава, че при леки катастрофи, водачите могат да се разберат, без да викат КАТ.

Същевременно Съюзът на застрахованите сезира Комисията за защита на потребителите за провеждане антипотребителска информация по въпроса.

Две седмици остават до срока, в който всички застрахователите трябва да осигурят бланки от протокола на клиентите си шофьори. С бланките най-честите сблъсъци между две коли могат да се оформят без викане на КАТ. Достатъчно е участниците да не са пострадали, а колите им да са на ход.

Носенето и използването на двустранния протокол носи предимства за автомобилистите, където и да са в Европа. Пестят се наказателни точки, т.е. санкции от всякакво естество, глоби и разход на време, обяснява Георги Бакалов от Съюза на зстрахованите.

Според съюза обаче компаниите, които предлагат "Гражданска отговорност" и "Автокаско", подвеждат клиентите си. В Европа нямат проблем със застрахователни измами заради протокола, уверяват те. Нещо повече - вписването на всички катастрофи в сайта на Гаранционния фонд ще сложи край на нелоялна търговска практика автомобилисти без нито една щета да плащат същите цени на застраховката, колкото шофьори с по пет-шест катастрофи зад гърба си.

Неправилно е и твърдението, че протоколът важи само за катастрофа с леки щети.

Засега почти няма хора, които да носят в жабките си такива бланки. Шофьорите могат да получат копия от бюрата на застрахователите.

Източник: bTV