Съгласно решение на Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие", днес бяха подписани първите споразумения със застрахователи по Схемата за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция, която ще се прилага през 2010 г. До момента споразумения са сключени със застрахователните компании ЗД „Бул Инс" АД, „ХДИ Застраховане" АД, ЗК „Български имоти" АД, ЗД „Евроинс" АД, ЗАД „Виктория" и „Общинска застрахователна компания" АД

На заседанието на Управителния съвет на ДФЗ на 25 март, се взе решение фондът да покрива до 80% от разходите на производителите на плодове и зеленчуци по застраховане на продукцията им. Схемата за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция е одобрена от Европейската комисия през февруари.

За прилагането й от Фонд „Земеделие" е утвърден бюджет от 4 млн. лева за 2010 г. Целта на тази помощ е да насърчи производителите на плодове и зеленчуци доброволно да застраховат продукцията си срещу неблагоприятни метеорологични условия чрез частично компенсиране на разходите им по сключването на застрахователните полици.

Ако застраховката покрива над 30% загуби от неблагоприятни климатични условия, фонд „Земеделие" ще съфинансира до 80% (по 24 лева/дка) от разходите на земеделските производители по сключване на полицата.

Ако застраховката е срещу природни бедствия, фондът ще изплаща до 50% (по 15 лева/дка) от разходите на производителите. Размерът на помощта е изчислен при застрахователна тарифа до 6% и при допустим максимален размер на застрахователната премия от 30 лева на декар. По схемата може да се кандидатства до 31 август 2010 г. Крайният срок за изплащане на средствата е 15 декември 2010 г.