Застрахователните компании предлагат най-конкурентните на пазара условия по ипотечни кредити, разкри ново проучване на международната агенция за недвижими имоти CBRE.

Във Великобритания например застрахователите вече представляват 14% от всички ипотечни кредитори, предлагащи ново финансиране, според изследването, което е обхванало 113 кредитори с портфейли от ипотечни кредити.

Стимулите да се захванат с този бизнес дойдоха от регулаторните промени, заложени в Solvency II, стабилната възвращаемост и увеличаващата се диверсификация на активите, се казва в доклада.

От CBRE прогнозират, че застрахователите ще успеят да завоюват над 20% от британския пазар на ипотечно кредитиране, въпреки че в краткосрочен план броят на осъществените от от тях сделки ще остане нисък, докато не успеят да развият стратегиите и платформите си.

„Застрахователните компании продължиха да разширяват кредиторския си капацитет през 2011 г., макар че ефекта от тяхното разрастващо се присъствие се усеща главно на най-високия пазарен сегмент“, каза Натали Джиостра, ръководител на кредитното консултиране за Великобритания, Европа и Близкия Изток и Африка в CBRE.

Досега размерът на повечето застрахователните заеми е по-голям от средното за пазара и се отпускат срещу най-първокачествени имоти, както по отношение на локацията, така и по отношение на риска, обяснява Джиостра.

Само един застраховател е навлязла на британския пазар на на ипотечно кредитиране през тази година, но под влияние на SolvencyІІ, от CBRE очакват повече на брой компании да последват примера й през 2012 г.