Презастрахователните гиганти Swiss Re и Munich Re днес обявиха, че могат да претърпят по 500 млн. долара, или повече, загуби от земетресението в Чили, докато застрахователната индустрия като цяло ще загуби между 4 и 7 млрд. долара.

Swiss обяви, че ще понесе загуби преди облагане с данъци в размер на около 500 млн. долара от земетресението от 27 февруари. От компанията обаче добавиха, че сумата съвсем не е сигурна.

Компанията също така ще понесе 100 млн. долара загуби от европейската зимна буря Ксинтия, която връхлетя континента през същия уикенд и нанесе поражения основно в Испания и Франция.

От Munich Re преценяват, че общите загуби на компанията от двете събития ще възлязат на 500 млн. евро (679 млн. долара), като до 100 млн. евро ще са загубите свързани с европейската буря.

Изявленията идват в момент когато Munich Re отчете рязък скок в печалбата за четвъртото тримесечие до 780 млн. евро в сравнение със 110 млн. евро година по-рано. Брутните премийни приходи на компанията нарастват с 6.9% до 10.38 млрд. евро, което беше в тон с предварителните очаквания.

Двете презастрахователни компании оценяват загубите на застрахователната индустрия от земетресението в Чили на между 4 и 7 млрд. долара. В добавка от Munich Re обявиха, че загубите от бурята Ксинтия ще възлязат на между 1.5 и 2.5 млрд. евро.