Търговските банки и застрахователите са заели 348.2 млрд. долара от ФЕД към вчерашна дата, което е повишение от 60% спрямо предходната седмица и сочи разрастването на кредитната криза.

Заемите, отпуснати на търговските банки, са се повишили с 10 млрд. долара, до 49.5 млрд. долара, а тези на брокерските компании са нараснали с близо 41 млрд. долара, до 146.6 млрд. долара.

Кредитната линия, отпусната на най-големият щатски застраховател – AIG, изпитал сериозни ликвидни проблеми, е възлязла на 61.2 млрд. долара от одобрената такава в размер на 85 млрд. долара спрямо 44.6 млрд. долара към 24 септември, сочи публикация на Bloomberg.

В средата на изминалия месец бе взето решение за спасяване на застрахователя от страна на щатското правителство чрез отпускане на заем от 85 млрд. долара, гарантиран с акции на компанията.

Така общата сума, отпусната от правителството на финансовата система, е превишила предишния рекорд от терористичните атаки на 11 септември 2001 г.

Данните стават реалност в навечерието на гласуване на финансовия план на щатското правителство в размер на 700 млрд. долара.

Той вече веднъж бе отхвърлен от Конгреса в началото на настоящата седмица. Кредитната криза допринесе за това лихвите по тримесечните кредити в САЩ да се повишат до най-високата им стойност от девет месеца насам.

Ипотечната криза доведе до рекордни загуби за финансовите компании от отписване на активи. От средата на миналата година до момента размерът на отписаните активи възлиза на близо 600 млрд. долара.

Специалистите очакват този негативен резултат да продължи да нараства и да достигне рекордните 1 трлн. долара до края на настоящата година и в началото на следващата.

Междувременно тримесечната лихва по междубанковото финансиране в Лондон се повиши до 4.21%, или най-високото му ниво от девет месеца насам.

За сравнение, в САЩ търговските банки се финансират от ФЕД при подобен лихвен процент в размер на 2.25%.

Кредитът, отпуснат на застрахователя AIG, е тримесечният Libor плюс надбавка от 8.5 процентни пункта.