Тропическата буря Густав, която се очаква да достигне Мексиканския залив до неделя, може да разкрие дали застрахователите са взели адекватни мерки, за да ограничат риска, свързан с покриването на щети на нефтени платформи в открито море след ураганите Катрина и Рита, информира Bloomberg.

Застрахователите, в това число American International Group Inc., Zurich Financial Services Group AG и Liberty Mutual Group Inc., вдигнаха цените петорно и ограничиха загубите, след като двата урагана доведоха до рекордни застрахователни искове на стойност 8 млрд. долара през 2005 г за щети, които не бяха нанесени на брега.

Густав се очаква да прерасне в ураган и да премине през крайбрежията на Тексас и Алабама, където има повече от 5 000 петролни платформи, а застрахователите съвсем скоро могат да разберат дали усилията им ще се отплатят. В района е съсредоточено повече от една пета от производството на петрол на САЩ.

Катрина и Рита са унищожили 113 платформи и са нанесли поражения на 457 тръбопровода, сочи доклад от 2006 г. Двата урагана са принудили петролните компании да пробиват отново хиляди петролни кладенци, според Франк Коста, президент на подразделението за застраховане на платформи на AIG.

Ако бъдат включени разходите, които са били поети от петролните компании, бурите са нанесли щети за 30 млрд. долара, преди дори да достигнат до сушата на Мексиканския залив, според Паоло Базуро, от AIR Worldwide, която съветва застрахователите в тази област.

Вчера ветровете на Густав достигаха максимална постоянна скорост от 113 км/ч и могат да добият ураганна сила днес, според National Hurricane Center.

Собствениците на петролни платформи в открито море се подготвят за Густав, като се опитват получат нов тип застрахователно покритие при единична буря.

Компаниите, които продават подобно покритие, се съгласяват да заплатят на купувача, ако ураганът влезе в един определен правоъгълен район намиращ се между Галвстън, Тексас и Мобил, Алабама с големина и интензивност, които биват предварително договорени. Продавачите могат да включват хеджфондове, застрахователни компании и така наречените търговци на време, които очакват да спечелят, отчасти като заменят ценни книжа свързани с природни бедствия.

Такива сделки, свързани с Густав, обаче все оща не са били сключени до вчера. Интересът е нараснал, в сравнение с шестте други бури, които прераснаха в тропически тази година.