За първи път застрахователният бранш се обедини категорично около някаква идея - днес Асоциацията на българските застрахователи изрази общата за сектора позиция срещу въвеждането на данък върху застрахователните премии.

На пресконференция шефовете на почти всички дружества предупредиха правителството, че въвеждането на този данък ще доведе до износ на капитали в огромни размери и ще дестабилизира българската икономика. Председателят на УС на АБЗ Орлин Пенев отново повтори разпространената вчера позиция, че въвеждането на този налог е недомислица, която ще донесе загуби от 120-130 млн. лв. за компаниите само през първата година от въвеждането му и ще срине пазара на застрахователни услуги.

Застрахователите не се пазарят какъв да е размерът на данъка и дали той да бъде заменен от някаква друга мярка. Те са категорично против неговото въвеждане. Според Рикардо Монтанари, зам.-председател на Управителния съвет на ЗАД „Виктория" и представител на групата Generali в България, предложението на правителството е неадекватна мярка както за клиентите, така и за акционерите.

Монтанари попита правителството дали тази мярка е съгласувана с Европейката комисия и подчерта, че такава практика няма в нито една европейска страна.

Румен Янчев, изпълнителен директор на ЗАД „Булстрад Виена иншурънс груп" коментира, че браншът не е изненадан от предложението, защото застрахователите попадат в групата на големите данъкоплатци у нас. Данните показват приход между 1,5-2 млрд. лв. от дейността ни и около 5-6 млн. лв. платен данък печалба, но в същото време изплатените обезщетения са около 1 млрд. лв. - нещо, което никой не отчита, коментира Янчев. Той припомни, че през 1997 година имаше такъв експеримент, който продължи вместо обявената 1 година - цели 7 години.

Тогава на повечето компании се наложи да увеличат резервите си. Ако такъв данък бъде въведен сега, дружествата ще бъдат изправени пред същия проблем.

Ситуацията в момента повдига въпоса на каква база ще се облага оборотът - нещо, което не е уточнено от тристранката.

Според Асен Христов, председател на Надзорният съвет на "Еврохолд България", застрахователите са в основата на българската икономика, която ще пострада изключително сериозно от въвеждането на налога. Христов подчерта, че при около 1 млрд. лв. брутен премиен приход, браншът е изплатил към 500 млн. лв. като комисиони на застрахователни посредници.

Над 2,5% от трудоспособното население е заето в застрахователния сектор. Поне още 150 млн. лв. са влезли в бюджета под формата на данъци върху тези изплатени комисиони, подчерта Асен Христов и обобщи, че застрахователният сектор осигурява на държавата работа на над 100 хил. души и внася над 200 млн. лв. непреки данъци.

Христов предупреди, че ако предложението за въвеждането на данъка се приеме, почти всички акционери ще презастраховат своя бизнес навън и ще започнат да предлагат полици чрез дружествата си в чужбина, където данъчнит режим е по-изгоден. "Не мисля, че хората, които искат въвеждане на този данък, разбират от икономика. Това не е антикризисна мярка, а един от най-прокризисните подходи", категоричен бе Христов.

Венислав Йотов, изпълнителен директор на "Ей Ай Джи България", прогнозира, че минимум 20% от премийния приход в застрахователния бизнес ще изчезне от България. Този приход ще се записва от европейските компании.

Към момента имаме около 300 клона на застрахователи и застрахователни брокери от ЕС, които са се възползвали от европейското си право да упражняват дейност в България. Те ще вземат най-добрия пай от застраховането у нас, а българските дружества ще си останат само с автомобилното застраховане, каза още Йотов.

Цветанка Крумова, член на УС и изпълнителен директор на ЗАД "Армеец", каза, че решението на тристранния съвет между правителство, работодатели и синдикати противоречи на политиката на ЕС за избягване на двойното данъчно законодателство.

Константин Велев, член на УС и изпълнителен директор на "Дженерали застраховане", посочи, че през първата година, през която работи презарстрахователното поделение на Generali у нас - "Джи Пи Презастраховане" ЕАД (GP Re), е генерирало премиер приход от 1,3 млрд.лева. "Ефектът от въвеждане на подобно облагане при всички случаи ще е по посока стряскане на чуждите инвеститори", предупреди Велев.

Ако въде въведена тази фискална екзотика, тя ще направи неконкурентни български компании на българския пазар, коментира и доц. Стоян Проданов, зам.-председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на "Бул инс". Проданов определи правителственото предложение като "данъчен анахронизъм".

Андрей Александров, главен бизнес директор на "Алианц България Живот", обяви, че данъкът ще засегне целия бранш, но ще рефлектира особено силно в животозастраховането, като ще повлече след себе си отлив на клиенти и драстичен скок в откупите на застраховки. "Миналата година спадът в животозастраховането бе около 20% - и тази година няма да е по-добра", прогнозира Александров.

Един от възможните начини за застрахователно противодействие на евентуално правителствено решение е застрахователите да работят у нас чрез фирмите си в чужбина, обобщиха шефовете на компаниите и предупредиха правителството "да не се опитва да се упражнява на тема застраховане".

Това е износ на капитал в огромни размери и ще застраши икономическата стабилност на страната, предупредиха още от АБЗ.

"Застрахователният сектор е единственият, който е третиран индивидуално с такава наказателна мярка и единственият, от който се очаква да внесе повече пари в бюджета", обяви Иво Прокопиев, председател на КРИБ. Той каза, че аргументът за въвеждането на данъка бил, че такъв вече е съществувал в данъчния мир у нас.

Прокопиев посочи, че браншът ще има подкрепата на работодателите и индустриалците и изрази надеждата, че на заседанието на Министерския съвет в сряда мярката няма да мине.

Между 15% и 20% е спадът в застраховането само за първите два месеца на годината, стана ясно на пресконференцията.

Източник: Insurance.bg