Сред компаниите от сектора на общото застраховане у нас най-голям кредитор на държавата е „Алианц-България", който е държал ДЦК за малко над 32 млн. лв. Най-силно се е заигравал с емитенти на фондовата борса „Армеец", който е вложил в акции над 45 млн. лв.

Според данните на Комисията по финансов надзор (КФН) от балансите на компаниите от сектора на общото застраховане за полугодието, дружествата са държали в банкови депозити 459,363 млн. лева или близо половината от общия размер на активите си.

Компаниите са инвестирали и над 321 млн. лв. в корпоративен дълг и други ценни книжа с фиксиран доход. Вложенията в държавни ценни книжа са били за малко над 203 млн. лв., надхвърляйки значително инвестиции в дъщерни, съвместни и асоциирани предприятия, в които дружествата са имали дялово участие.

Секторът като цяло е свил значително инвестициите си в рискови активи като акции и други ценни книжа с променлив доход и дялове в инвестиционни фондове.

В подобни активи са били вложени малко над 76 млн. лева. През първото полугодие секторът не е инвестирал в ценни книжа, свързани с ипотеки.

Лидер по вложения в банкови депозити е „ДЗИ - Общо застраховане" - с близо 115 млн. лв., следван от ЗАД „Виктория" с близо 19 млн. лв.

Най-голям кредитор на държавата е „Алианц-България", което е държало ДЦК за малко над 32 млн. лв. Най-силно се е заигравал с емитенти на фондовата борса „Армеец", който е вложил в акции и дялове на колективни инвестиционни схеми над 45 млн. лв., което представлява близо две трети от общите вложения на сектора на БФБ-София. Това е очаквано, тъй като застрахователят е акционер в свързаното дружество със специална инвестиционна цел "ЦКБ Риъл Истейт Фонд", където държи 23,10% от капитала.

Осем от компаниите, работещи в сектора на общото застраховане не притежават акции и дялове в публични компании. „Армеец" е и дружеството с най-сериозни инвестиции в недвижима собственост. Компанията е вложила в земя и сгради 26,6 млн. лв., следвана от „Алианц-България" - с 23,1 млн. лв.

Източник: insurance.bg