60 на сто от европейските застрахователи смятат, че 2014 година би била по-добра за старт на новия регулаторен режим Solvency ІІ (Платежоспособност ІІ). Това разкрива анкета сред участниците в Международната аналитична конференция, организирана от консултантската компания Aon Benfield през май 2011 година.

Допитването до 100 главни аналитици и управители на дейността по презастраховане в 72 европейски застрахователни компании показало, че делът на компаниите, които не биха искали имплементирането на директивата да закъснява е 31%. Останалите 9% са отговорили, че „може би" режимът трябва да бъде отложен за след 1 януари 2013 г.

Възможни са закъснения в настоящия график, се казва в съобщение на Aon Benfield, по повод резултатите от анкетата. Директивата Omnibus II, която беше публикувана през януари, за да позволи на Европейската комисия да забави част от елементите на Solvency II, трябва да бъде обнародвана, преди ЕК да формално да одобри мерките и насоките за имплементиране. Всички тези компоненти трябва да преминат в официалното законодателство след съответния периоди на консултации, преди старта на Solvency II.

Междувременно, застрахователите очакват с нетърпение насоките за това как ще бъде оформен новия регулаторен режим, с оглед на резултатите от петото количествено изследване QIS5. Те обмислят различни варианти за подготовка, включително имайки предвид стойността на одобрените вътрешни модели и рационалното и балансирано използване на необходимите допълнителни ресурси за процеса на мплементиране.

Освен това се оказало, че застрахователите имат опасения за степента на разбиране в техния местен регулатор. 61% от запитаните считат, че местния надзор не е в крак с вътрешните модели на компаниите, а 54% смятат, че на регулаторът им му липсва адекватност спрямо застрахователните рискове, особено катастрофичните.

В момента Aon Benfield работи със застрахователи в посока на подготовката в няколко направления: развиване на стратегия за ключовите рискове, като пазарния риск и катастрофичния риск в общото застраховане; поддържане на контакти с местния регулатор; оптимизиране на презастрахователната програма; използване на познания по управление на корпоративния риск за съгласуване с втория и третия стълб на директивата и пр.

„Застрахователите трябва да вземат стратегически решения и да са готови за промяна в техните бизнес модели, за да бъдат готови навреме. Посрещайки крайния срок на 2013 г., компаниите които добре са разбрали Solvency II ще имат повече време, за да се фокусират върху това как най-добре да осъществяват свой бизнес в полза на печалбите за акционерите в тази нова среда. Подготвеността ще им даде и конкурентно предимство", казва Гарет Хаслип, ръководител на Рискови и Капиталови стратегии в Европа на Aon Benfield.