Край на безкрайното чакане застрахователят да ни изплати обезщетение. От влизането в сила на измененията в Кодекса за застраховането, които в момента се подготвят от работна група, компаниите няма да могат да ни мотаят и бавят изплащането на парите под претекст, че трябва да представим още един куп документи и бележки.

Едно от основните нововъведения в нормативната уредба ще бъде, че допълнителни документи може да се изискват най-много 55 дни след завеждане на щетата, независимо дали говорим за огънат калник, счупена ръка, наводнено жилище или нещо друго, съобщава в. „Стандарт“. Целта е да се сложи максимален срок, в който да получим парите си от застрахователя.

В. „Монитор“ обръща внимание на друга готвена промяна: да бъдат премахнати стикерите за задължителната застраховка „Гражданска отговорност”.

Стикерите по „Гражданска отговорност”, които се лепят на предното стъкло на колата, станаха задължителни през 2006 г. Целта беше да се улесни КАТ при проверка на пътя и да се повиши обхватът на застраховката.

С премахването на лепенките ще се понижат разходите на застрахователните компании, пише в програмата на КФН. В момента стойността на стикерите е калкулирана в крайната цена на застраховката. Тя е около 1.50 лева, а средната цена на застраховката „Гражданска отговорност” у нас е между 200 и 250 лева.

В промените в Кодекса за застраховането ще бъде регламентирано въвеждането и на т. нар. бонус-малус система. Идеята е стриктните шофьори да плащат за „Гражданска отговорност” по-малко, а тези с нарушения – повече. Това ще стане чрез разработването на система за коригиране на застрахователната премия в зависимост от поведението на шофьора на пътя и причинените щети.

Ще бъде променен и подходът при определяне на лимита за отговорност при неимуществени вреди. Таванът ще бъде 5 млн. лева при пътно-транспортно произшествие и ще се определя само на база събитие, без да се взема предвид броят на пострадалите. В момента за неимуществени вреди вследствие на телесно увреждане или смърт лимитът е 2 млн. лева за събитие, в което има само един пострадал. Ако потърпевшите са повече, минималната застрахователна сума е 10 млн. лева.

Ще бъде разработена и специална методика при определяне на обезщетенията за неимуществени вреди.

Болшинството от готвените промени в Кодекса за застраховането са насочени най-вече към защита на правата и улеснение на потребителите. Според плановете готовият законопроект трябва да влезе в парламента през първата половина на 2012 г. След като бъде одобрен, новите правила ще влязат в сила вероятно още през лятото, твърдят близки до проекта.