На свое заседание от 24 септември 2008 г. КФН прие Указания относно отговорността за изплащане на застрахователно обезщетение, в случаите когато по отношение на едно и също моторно превозно средство са сключени две и повече задължителни застраховки „Гражданска отговорност” на автомобилистите, съобщават от пресцентъра на комисията.

Съгласно приетите указания застрахователите, сключили договори по «Гражданска отговорност» по отношение на едно и също МПС, следва да отговарят солидарно. Това означава, че пострадалото лица може да иска плащане на цялото дължимо обезщетение от всеки един от тях.

Увреденото лице не участва в правоотношението между застрахователите и виновния водач и поради тази причина не могат да му се противопоставят възражения, произтичащи от това правоотношение, включително и факта, че са сключени повече от една застраховка ГО. След като единият от застрахователите е обезщетил увреденото лице, отношенията между него и останалите застрахователи могат да се уредят чрез споразумение или по съдебен ред.