Застрахователните компании в Румъния са разчитали повече на собствени сили и средства за покриване на щети през изминалата година, отколкото на споделяне на риска с презастрахователните компании, сочи изследване на регулаторните органи.

На пазара на общо застраховане, което допринася за около 80% от пазара на застраховането в страната, премиите на презастрахователите са се понижили от 32.04% през 2006 година на 29.38% през изминалата година.

Тези данни показват, че застрахователните компании са поели повече рискове през изминалата година, в сравнение с предходната такава, съобщава румънското финансово издание ZF.ro.

Така от застрахователните премии в размер на над 1.71 млрд. евро, над 504 млн. евро са били прехвърлени на презастрахователите в страната.

Същността на презастрахователните компании е да си поделят риска със застрахователните такива. По този начин те се явяват като застрахователи за застрахователите.

В сектора на животозастраховането, който бележи значително повишение през последните години, леко се е повишил дела на презастрахователите до 2.93% от премиите, в сравнение с 2.47% година по-рано.

Въпреки повишението обаче специалистите са на мнение, че това съотношение е изключително ниско.

Едно от обяснението за намаляването на премиите на презастрахователните компании е фактът, че много от застрахователните компании в страната са регистрирали повишения на капитала си, както и че застрахователният пазар в Румъния е силно разпокъсан.