Застрахователният сектор в Близкия Изток се разраства със светкавични темпове, според доклад, изготвен от RNCOS. В Близкия Изток има както богати, така и бедни страни, поради което застрахователният пазар в региона е доста по-различен от други места в света.

В някои близкоизточни страни разходите по "застраховка живот" са сравнително ниски, докато в други са прекалено високи. Тази особеност на застрахователния сектор подтиква RNCOS да проучи основно пазара и да открие причините за това несъответствие. Резултатите са обобщени в доклад, озаглавен “Възможности на застрахователния пазар в Близкия Изток”.

Докладът е изготвен въз основа на пазарните тенденции в Иран, Бахрейн, Саудитска Арабия, Израел, Оман, Обединените Арабски Емирства (ОАЕ), Катар, Йордан, Кувейт и Турция. Застрахователната индустрия в региона се очаква да расте с около 18-20% годишно според същия доклад.

Това стремглаво развитие ще предложи огромен брой възможности - както нови, така и на вече установените играчи на пазара. В рамките на региона обаче някои страни имат предимство пред другите, що се отнася до застрахователната индустрия.

Пример за това е ОАЕ, която е оставила за себе си останалите страни и застрахователната й индустрия расте с над 27% на годишна база. Турция е втора в това отношение с годишен ръст на застрахователната индустрия от около 23.7%.

Проучването показва, че ОАЕ разполага с най-много застрахователни компании измежду страните членки на Съвета за сътрудничество на държавите в Персийския залив (Gulf Cooperation Council).

Турция е реализирала най-големи премийни приходи за 2006 г. от всички близкоизточни нации и застрахователният й сектор има значителен принос към финансовата система на страната, сочи още докладът на RNCOS.