Застрахователната култура, медийното торнадо и строшените телефони

2284
Застрахователната култура, медийното торнадо и строшените телефони

Днес в една от водещите новинарски агенции на България излезе заглавието: „В 2/3 от страните в Европа застраховането на имотите е задължително“. В статията по-долу обаче пише, че „...в Европа има две-три държави, където застраховането на имотите е задължително“ (всъщност ние знаем само за Турция).

Нелепа грешка, ще каже някой. Материалът всъщност е препечатан от водеща национална телевизия, но с друго – грешно заглавие, и вместо 2-3, станало 2/3. Запетаята човек убива, както се казва.

Четем по-нататък обаче и виждаме, че почти не се прави разлика между катастрофичен пул, всевъзможни други схеми за застраховане срещу бедствия и задължителна застраховка. Това вече е натрапчиво дежа вю в последните две седмици.

Тръгваме от една наглед смешна грешка, за да кажем следното: ако сте човек, на когото не е ясна тая работа със задължителните застраховки, пулове, самоучастия, покрития, премии, суми и пр., то след земетресението най-вероятно сте тотално дезинформиран.

Вече близо две седмици сме в едно отприщено от земетресението медийно торнадо, в което ви удря ту изтървана реплика на министър, ту шокиращо заглавие, ту експертно мнение, ту интервю и всичките те генерират последващо стълпотворение от коментари, препечатвания и пр.

Ще посочим още две заглавия, само от днес: „Задължителна застраховка - 240 лв. за жилище за 100 000 лв.“ и „Застраховка срещу бедствие не включва земетресение“.

Горката неграмотна застрахователна култура на българина след това май ще се озове в дом за ментално разстроени. Горкото българско застраховане, на което всичко му е наред, освен липсата на тази пуста култура.

Тук е моментът да обявим резултатите от анкета на Insruance.bg. На въпроса „Кой е виновен за ниската застрахователна култура у нас?“, получихме 384 отговора.

27.08% от участниците обвиниха самите хора, за 18.49% виновна е държавата, 17.71% намират за отговорни застрахователите и посредниците, а според 29.69% виновни са всички. Има и едни 7.03%, за които всичко се корени в историята.

Медиите липсват като вариант, което си е пропуск, но можете да бъдете убедени, че биха събрали най-много гласове. Освен това, като посредник, имат дял във вината на държавата и бизнеса.

Ето това е една класическа колективна безотговорност. Всеки от въпросните субекти е изпаднал в неадекватност спрямо проблема и нито успява да намали собствената си вина (понякога дори не я открива или пък я отрича), нито се опитва да преодолее спънките, поставени от другите, или пък да им помогне да се поправят. Защото вглеждайки се надълбоко, ще открием само скачени съдове, порочни кръгове и нарушени връзки, особено в комуникацията.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Varis
# 0
18:10 | 3 October 2012
Boom shakalaka boom boom, porlbem solved.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg