Вече се наблюдават и застрахователни измами, свързани с автомобилите с българска регистрация, които румънски граждани използват в родината си. Това каза Атанас Табов, председател на управителния съвет на Национално бюро на българските автомобилни застрахователи по време на събитие, с което бе отбелязана десетата годишнина на бюрото и 40-та годишнина от членството на България в системата „Зелена карта“.

Има такива автомобили с по 2-3 регистрирани произшествия в северната ни съседка, допълни Табов, като заяви, че за да се реши проблемът трябва да има единна позиция на застрахователните компании, като са нужни и нормативни промени.

Не сме уникални с ниския обхват на ГО

Ако смятате, че в България имате проблем с незастрахованите водачи, то трябва да знаете, че не сте уникални с това. Това заяви председателя на Съвета на бюрата „Зелена карта“ Мариус Вищовски (на снимката), който пристигна в България за юбилея на НББАЗ.

Незастрахованите водачи са голям проблем в много държави в Европа, вие не сте единствени, заяви Вищовски.

Няма държава, която да е успяла да се пребори на 100% с този проблем. Съвета на бюрата се бори от дълги години с незастрахованите водачи, но това е явление, което не може да се спре изцяло, според шефа на международната организация.

Съществуват пазари, които са фантастично регулирани и там незастрахованите водачи са под 0.2%, но в други страни делът им е над 20%, обяви Вищовски, като напомни, че националните бюра носят отговорност за всички последствия от пътни произшествия, без значение дали отговорното лице е било затраховано или не.

През последните 10 години се отчита голям скок на претенциите по зелени карти – от близо 300 хил. през 1999 г. до почти 400 хил. през 2010 г. Причината за това е, че Европейският съюз се разширява, хората пътуват с все по-малко ограничения, което увеличава броя на пътните инциденти с коли зад граница. Годишно за обезщетения в рамките на „Зелена карта“ се плащат над 1.7 млрд. евро.

В Европа при пътни инциденти годишно умират над 50 хил. души. Това се равнява на цял един град, припомни Вищовски.

Съвета на бюрата представлява над 700 млн. граждани, повече от 350 млн. превозни средства. Това дефакто е една от най-големите международни организации, не само в Европа. Има 46 члена и 32 много странни споразумения, като в системата влизат и азиатски и северноафрикански страни.