Застрахователните компании се очаква да са сред най-слабо засегнатите финансови институции от наблюдаваната криза на ипотечните пазари в САЩ, според специалисти от една от водещите рейтингови агенции - Moody's Investors Service.

Компаниите в сектора проявяват признаци на възстановяване от кризата, сериозно засегнала ипотечните пазари и пазара на недвижими имоти във водещата световна икономика.

Кризата на ипотечните пазари се разпространи изключително силно и засегна в голяма степен резултатите на финансовите институции през последните няколко тримесечия.

Стабилното финансово състояние на водещите световни застрахователи обаче се очаква да съдейства за превъзмогването на загубите на институциите, свързани с инвестициите им на паричните и ипотечните пазари.

Едва няколко водещи застрахователни компании с по-голям апетит към риск бяха сериозно засегнати от кризата, като те бяха и сред малкото, получили занижаване на инвестиционната им оценка от водещите рейтингови агенции.

Средно само около 12% от инвестираните средства на застрахователните компании са насочени към инструменти на паричните пазари, като 47% са инвестирани в акции. Малка част от инвестираните в акции средства са в структурни фондове, които са сериозно засегнати от наблюдаваната криза.

Сред част от негативните страни на застрахователния бизнес се сочат лошият мениджмънт на някои от големите застрахователи и твърде голямата склонност към риск на изпълнителните им директори, както и растящите искове в процентно изражение, резултат от природни бедствия през последните месеци, като тези в Китай например.

За последните шест месеца цените на акциите на застрахователите са регистрирали спад в границите между 10 и 20%, което е значително по-малко от наблюдавания такъв при останалите финансови компании.