Спадът на европейските индекси, който се очаква да бъде най-лошият първи месец в историята се отразява негативно и върху финансовите и застрахователните компании, на фона на очакванията за задълбочаване на кризата на ипотечните пазари.

Най-голямата финансово-застрахователна компания в Холандия ING Groep NV, отбеляза понижение по време на днешната си търговия в Европа от над 4%, като подобни загуби претърпяха и тези на швейцарската финансова компания UBS AG.

Индексът, следящ изменението на 600-те водещи европейски компании, се понижи днес с 1.3%, до ниво от 318.13 пункта. Така загубите ми от началото на месеца възлизат на значителните 13%, или най-голямото му месечно понижение от създаването му през 1987 година.

Не особено убедително през първия месец на годината се представя и индексът, следящ световните пазари - MSCI World Index, съставен от 1 949 компании, който се е понижил с 8.8% за периода, или най-лошия му спад в първия месец на годината.

Понижение днес регистрираха всички 18 западноевропейски пазари, като френският САС 40 загуби 1.2%, а немският DAX 30 се понижи с 1.5%.

Значително понижение отбелязаха и акциите на АХА, втората най-голяма европейска застрахователна компания, загубили 3.3% от стойността си, до ниво от 22.56 евро за брой.

Книжата на най-голямата европейска банка по активи се понижиха с 4.6%, до 43.96 швейцарски франка, по време на търговията им в Швейцария.

Значителните загуби, претърпени от финансовите и застрахователните компании до голяма степен се предопределиха от новината за нови загуби за тях в резултат на щатската криза на ипотечните пазари, изнесена от рейтинговата агенция S&P.