На 20 октомври 2010 г. Народното събрание прие Закон за данък върху застрахователните премии (ЗДЗП).

Той влиза в сила от 1 януари, като съгласно него всяка платена застрахователна премия и/или поредна разсрочена вноска по застрахователна полица, независимо от датата на сключване, ще се облага с данък в размер на 2%.

Първоначално се предвиждаше налогът да е 3.5 на сто за общото застраховане и 1 на сто за животозастраховането, но в последствие бе решено новият данък да не се прилага за застрахователните премии по животозастраховане.

Няма да се облагат и премии по карго застраховки при пътувания извън страната, както и постоянните здравни застраховки, застраховките на летателни апарати и плавателни съдове.

Данъкът се начислява върху платената застрахователната премия /намалена с някои вноски, като например вноската за Гаранционен фонд и др. Данъкът ще бъде събиран от застрахователите, но целта е реално той да се понася от застраховащите се.

За данъчно събитие се счита плащането, т.е. определяща е датата на плащането на застрахователната премия или на поредната разсрочена вноска от нея, независимо от датата на падежа на поредната вноска.

По всички сключени застраховки, по които има падежи през 2011 г., застрахователите ще са длъжни да начислят допълнително 2%, които се внасят в държавния бюджет.

Задължението за начисляване на данък възниква и за вноски с падеж през 2010 г., ако бъдат платени със закъснение, след влизане в сила на закона.

В случай, че дължимите през 2011 г. суми по разсрочени вноски и премии по застрахователни полици, сключени през 2010 г. бъдат платени до края на настоящата календарна година данък не се дължи.