Застрахователните продажби в Румъния са нараснали с 22.3% на годишна база през първата половина на настоящата година, информира Ziarul Financiar.

Увеличението се дължи основно на покачващите се заплати, които са подтикнали гражданите да купуват повече жилища и автомобили, което, от своя страна, е довело и до покачване на разходите за застраховки.

Продажбите на застраховки през първите шест месеца на настоящата година са нараснали до 4.4 млрд. леи (1.8 млрд. долара), пише Ziarul Financiar, позовавайки се на данни от Комисията за застрахователен надзор, която е местният регулаторен орган.

Нетните заплати в северната ни съседка са нараснали с 24.4% на годишна база през юни, спомагайки за увеличение в продажбите на нови автомобили и жилища.

Автомобилозастраховането е съставлявало около три четвърти от застрахователните продажби в Румъния през първите шест месеца на годината.

Водещите в страната застрахователи прогнозираха в началото на годината, че пазарът ще достигне 2.7 млрд. евро през настоящата година.

Сегментът на общо застраховане се очаква да отбележи повишение в диапазона между 20 и 27%, докато този на животозастраховането най-вероятно ще се повиши с 25-30%.