Застрахователните премии на румънския пазар през изминалата година са възлезли на 2.15 млрд. евро, или номинално повишение от 27.22% на годишна база, посочиха данни на застрахователната надзорна комисия в северната ни съседка (GSA).

Повишението се предопределя от нарасналия интерес на румънското население към различни по вид застраховки, както и диверсификация на портфейлите на компаниите, коментираха от комисията.

За настоящата година прогнозите сочат ново повишение на премиите в диапазона между 25 и 26%, в сравнение с предходната година. Ръстът се очаква да се води от повишението в сектора на автомобилното застраховане, както и при животозастраховането в страната.

През следващите две години обаче се очаква ръстът в сектора леко да забави темпа си на повишение.

Впечатляващо е било развитието на сектора на животозастраховането през изминалата година, с брутни премии за застрахователите в страната в размер на 431.5 млн. евро, или повишение от 26.46% на годишна база.

За сравнение, през 2006 година темпът на повишение при животозастраховането възлизаше на едва 9.66%, в сравнение с предходната година.

Общото застраховане е генерирало застрахователни премии в размер на 1.5 млрд. евро, или повишение за изминалата година в размер на 24.84%, в сравнение с предходната.
Автомобилното застраховане е съставлявало около 72% от общото.