По последни данни на Комисията за финансов надзор застрахованите МПС по задължителната застраховка „Гражданска отговорност" са около 81 % или приблизително 580 хил. Моторните превозни средства се използват, без да е сключена задължителната застраховка и без да са спрени от движение.

Този факт представлява сериозен проблем поради това, че рискът се носи от Гаранционния фонд (ГФ), както и защото могат да бъдат поставени специални изисквания спрямо презастрахователния договор на ГФ. Не на последно място високият процент на несключени застраховки (повече от 10%) може да доведе до санкции срещу България от страна на Европейската комисия.

Това обяви зам.-председателят на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор" - Емил Атанасов, по време на организираната от ПР агенция "Експерт бизнес груп" и застрахователния портал Insurance.bg конференция по проблемите на автомобилното застраховане в България.

Реализираните високи загуби по застраховката показват, че премията, по която голяма част от застрахователите предлагат застраховката, не е адекватна на поетите рискове и извършените разходи по вида застраховка.

Все още голяма част от застрахователите въвеждат в информационните си системи и отчитат в КФН значителен брой полици със закъснение. Общо за целия пазар 30% от сключените през деветмесечието на 2009 г. полици са отчетени със закъснение. Липсва и единна база данни, чрез която да се проследява наличието или липсата на ПТП с дадено МПС и да се даде възможност за въвеждане на системата бонус-малус.

Според Емил Атанасов, всички застрахователи са узрели за това, че цената по застраховката трябва да се увеличи. Няма причини цената да остане на сегашното ниво от средно 164 лева, при условие, че застраховката е на загуба.

"Няма да се учудя, ако в последните месеци застрахователите използват цени, които да са по-ниски от тези през август и юли, когато бяха 185-187 лв. Борбата за кленти ще бъде оспорвана, но въпросът е да не се стига до крайни ситуации, когато цената стане прекалено ниска от гледна точка на поетите рискове и възможностите за заделяне на резерви.

Не мисля, че цената ще мине 200 лв. Моите очаквания са, че премията ще се повишава, но това ще става постепенно и дори мъчително", прогнозира Атанасов. В същото време той не изключи да има намаляване на цените и заради предстоящата кампания.

Източник: insurance.bg