В отговор на нарастващите нужди на потребителите да предпазят скъпите си мобилни и електронни устройства като лаптопи, смартфони и други, във Великобритания става все по-популярно да се предлагат такива застраховки.

Всяка година над 6 милиона мобилни телефона се губят, като една голяма част от тях - 600 000 се изпускат в тоалетната.

И докато застраховането на подобни скъпи мобилни устройства не е особено евтино в магазините, в които се предлагат, като се иска по 15 паунда на месец за застраховане на iPhone и до 100 паунда за няколко мобилни устройства, то в интернет специализирани сайтове предлагат застраховане с отстъпка от над 50% от посочените цени.

В страната има вече осем специализирани интернет сайта, които предлагат застраховка на мобилни устройства.

Така например, в един от тях се предлага застраховка на до три устройства на цена от 9.99 паунда на месец и 14.99 паунда на месец за пет такива.

Предпазването на iPhone пък става срещу едва 6.99 паунда на месец, което включва замяната на устройството до 48 часа.

И докато част от тези устройства биха могли да бъдат предпазени с имуществена застраховка в рамките на дома, то подмяната им, ремонтирането им става изключително бавно, оскъпявайки бъдещите застраховки, като в същото време не се покриват механични повреди.

Специалистите припомнят, че нужда от подобна застраховка имат предимно изключително скъпи мобилни устройства, чиито цени надхвърлят 1000 паунда.