Нов вид застраховка - на ключовете на автомобила вече се предлага на българския пазар. Продуктът покрива и разходите при зареждане с грешно гориво.

Специализирана застраховка „Ключове на МПС“ се предлага за първи път в България.

Програмата цели да компенсира допълнителните разходи, които клиентите правят при кражба или загуба на автомобилни ключове, както и разходите в случай на зареждане на грешно гориво.

„Разработването на застраховката е продиктувано от това, че по условията на стандартната застраховка Каско на автомобили, при кражба или загуба на ключ, застрахователят изисква ключалките да бъдат подменени или пренаредени, но не покрива разходите за подмяната. Тези разходи варират в зависимост от марката и модела на автомобила, но обикновено започват от 300 лв. и могат да надхвърлят 1000 лв. за МПС от по-висок клас”, обясниха от застрахователната компания.

Покритието за загуба или кражба на ключове включва смяната на ключовете, когато са откраднати или изгубени, отключването, както и повредата на заключващите устройства. Това означава, че компанията ще плати за смяната и настройване на ключовете от МПС, за труда на съответния специалист (ключар) за отключване, когато липсват ключове. При неизправност на заключващите устройства също са покрити разходите за труд на ключар за смяна или ремонт на ключалките, както и за настройване на ключовете на МПС, които са увредени в резултат на механична или електронна повреда. Покритието е в сила, когато моторното превозно средство не е под търговска гаранция.

Покритието за възстановяване на разходи при зареждане на автомобила с грешно гориво от застрахования, член на неговото семейство или служител включва репатрирането, смяната на горивото и наем на МПС. Застрахователят възстановява разходите за репатриране на МПС от мястото на настъпване на събитието до най-близкия сервизен център, но за не повече от 50 км; разходите за подмяна на горивото, включително за изпразване и почистване резервоара на МПС и изхвърляне на грешното гориво от съответния сервизен център и разходите за автомобил под наем за срока на ремонт на МПС в сервизен център, но за не повече от 3 дни и до 200 лв. на ден, уточняват от УниКредит Застрахователен Брокер, които предлагат застраховката.

Договореният лимит на отговорност по всяко от застрахователните покрития е 1 350 лв.