Цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще зависи и от точките в талона на шофьора. Това е един от обсъжданите варианти за въвеждане на системата "Бонус-Малус", при която примерните шофьори трябва да плащат по-малко.

Според редица специалисти, включително и от МВР, това ще бъде най-лесният начин, поне в началото, за оценка на рисковия профил на водачите. Ако те имат малко точки, значи правят много нарушения и трябва да плащат по-скъпа "Гражданска отговорност".

Ако имат пълен комплект от 39 точки пък, ще плащат по-малко. В момента Комисията за финансов надзор е организирала работна група, която да изследва как да бъде въведена системата "Бонус-Малус".

Паралелно с това вече се тества и друга система - т.нар. Електронна полица. Софтуерът вече е написан и работи в тестов режим. Когато бъде въведена официално, при всяко сключване на автозастраховката агентът ще трябва да въведе определени данни за колата и шофьора.

След това системата ще генерира уникален код, който ще бъде вписван в полицата. Така тя реално ще бъде обявена пред Гаранционния фонд в момента на сключването й. Преди това да стане обаче, ще трябва парламентът да приеме промените в Кодекса за застраховане.

Те вече бяха одобрени от Министерски съвет. Депутатите обаче най-вероятно ще могат да гласуват промените най-рано през есента, съобщиха от КФН.

Веднага след като "Електронната полица" бъде въведена, ще може да се пристъпи към въвеждането и на "Бонус-Малус" системата, обясняват експертите.

Източник: в. Стандарт