Намирането на баланс между „презастрахован" и необезпечен срещу рискове е изключително важно, както за вашето финансово здраве, така и за обезпечаване на вашето бъдеще.

Какво представлява застраховката живот, кой и до колко има нужда от нея? Това са два важни въпроса, които ще засегнем.

Първо, всеки сам за себе си трябва да прецени има ли нужда от такава застраховка. Освен от това дали сте с рискова професия, нуждата от такава застраховка може да се предопределя и от това дали имате семейство, хора, които зависят от вас и вашите доходи, както и дали и доколко сте задлъжнял.

Разбира се има и друг аспект - опасност от презастраховане, който за разлика от останалите типове застраховане тук е значително по-малък.

Ако сте един от онези, които са купили имот на изплащане, то най-вероятно вашият кредитор се е погрижил за това да ви застрахова за настъпването на най-лошото.

Информирайте се имате ли застраховка живот и какви рискове покрива, както и каква е стойността на покритие при настъпване на застрахователното събитие.

Според някои специалисти обаче застраховките, които банките масово сключват на клиентите си, осигуряват най-вече самата банка ако се случи най-лошото с човека. За семейството отново няма да остане никаква финансова подкрепа от загубата на близкия човек, а всъщност това е една от идеите на животозастраховането.

Проверете също така дали нямате някаква групова застраховка на работното си място, която се покрива от работодателя, както и какви са условията на тези застраховки.

Трябва да имате в предви и следното. При застраховката живот опасността от презастраховане е относително по-малка. За разлика от имущественото застраховане, при личното дори човек да е застрахован за един и същи риск в две или повече застрахователни компании, това в известна степен не е минус за него, а напротив - при реализиране на риска клиентът би получил солидно изплащане от всяка една застраховка.

Покупката на застраховка живот

В застраховането има една поговорка „Застраховката живот не се купува, тя се продава". С други думи най-вероятно не сте се замисляли дали имате нужда от такава до момента, в който някой застрахователен агент не започне да ви обяснява, че се нуждаете от нея.

Хората с рискови професии (полицаи, пожарникари и др.), по-възрастни двойки, задлъжнелите двойки с малки деца, са част от потенциалните клиенти на застрахователите, които може да се каже, че имат нужда от подобен продукт.

Застраховките Живот срещу настъпването на определени събития са най-широкоразпространените подобни застраховки, както и най-евтините. Те са подходящи за хора под 50 години. Обикновено те се сключват като застраховане срещу определено събитие за определен период от време - обикновено от една до 10 години. Те също така могат да са възобновяеми или не след изтичането на предварително обявения период.

Такива поскъпват с нарастване на възрастта, като могат да са значително по-скъпи за по-възрастните хора.

Съществуват и „Застраховки Живот", които могат да се обвържат с изплащана от вас ипотека. При тях застрахователната премия намалява с намаляването на вашето ипотечно задължение. Този продукт е специално за хората, теглили ипотечни кредити. Те изчезват със заличаването на вашия ипотечен кредит. Застрахователни суми се изплащат само при настъпване на смърт по време на периода в който изплащате своя дълг.

Съществуват и така наречените спестовни застраховки живот. Те съчетават постоянна протекция, с възможност да пестите и да получавате известна лихва.

При спестовна застраховка Живот - най-масовата заблуда сред обществото е, че дългосрочната застраховка Живот е нов вид "депозит", което е тотално грешно.

Застраховката не е финансов продукт, чрез който да се печели от лихва. Основната цел на този вид договори е за дълъг период да се осигурят конкретните защити за здравето на клиента.

През този период застрахователят няма право да оскъпява продукта, да откаже плащане или да откаже да поднови застраховката.

Изплащането на определен финансов бонус при изтичане на полицата е един вид черешката на тортата, но със сигурност не е най-важното в тази застраховка. Плюс това, рядко има такси по управлението на такава застраховка Живот.

Със сигурност има разноски на застрахователя, но те са калкулирани в премията през годините и не се начисляват такси за управление на средствата.

При изчисляването на това каква застраховка живот да си купите, често се използва модел обвързан с вашия доход. Приема се, че застраховката трябва да е за сума между пет и десет пъти вашите годишни доходи.

Друг подход е съобразяване с вашите лични нужди и предпочитания. Първата стъпка е да определите нуждите от средства за вашето семейство и хората, които разчитат на вашия доход, при настъпване на застрахователното събитие.

Освен задълженията си е добре да изчислите месечната си издръжка, както и всички други разходи за семейството си. Можете да помислите и за таксите за образование на вашите деца и т.н.

Когато си правите застраховка, е добре да помислите върху следните неща:

1. Винаги сравнявайте цените на различните застрахователи. Застрахователните премии биха могли да варират в значителен диапазон, не се съмнявайте в това. Проверявайте и какви са допълнителните бонуси и кои са подходящи за вас.

2. Обърнете се към застраховател, който е сред лидерите и е на пазара от много години. Това, до голяма степен, е гаранция за неговата финансова стабилност и коректни условия. Често дори и леко по-високата премия, в сравнение с малък и неизвестен застраховател, е за предпочитане.

3. Избягвайте застрахователен агент, който минава по домовете. Така той няма да е налице при необходимост да осъвремените своята информация за отстъпки и промоции. Дори и да се застраховате при такъв, бъдете сигурни, че сте взели техния номер.

4. Информирайте се за вашия брокер, поинтересувайте се дали той е глобяван от регулаторните органи за нередности или срещу него са заведени дела за неизплатени застраховки при настъпване на застрахователното събитие.

5. Не оставяйте емоцията да предопредели покупката на застрахователен продукт. Не се съмнявайте, че често при вас ще дойдат да ви предлагат такива продукти обучени кадри, които са доказали своето въздействие върху хората. Така можете да изпаднете в ситуация да си купите от някой чаровен брокер продукт, от който всъщност нямате нужда.

6. Не се оставяйте да бъдете принуден да вземете решение на момента. Покупката на застраховки трябва да е добре обмислен процес. Не се подлъгвайте по настояването сега на всяка цена срещу отстъпка.

7. Не се притеснявайте да откажете или да помолите застрахователния агент да напусне дома ви. Веднъж влезли у вас е доста вероятно да си тръгнат с продажба.

8. Избягвайте презастраховането. Това означава да сключите един и същ тип застраховка на две или повече места. Това е един излишен разход.

9. Давайте пълна и точна информация при попълване на застрахователната полица, за да намалите риска от неизплащането й при настъпването на застрахователното събитие. Парите и усилията ви могат да са напразни, ако сте попълнили нещо невярно или непълно. Това може да доведе до отказ за изплащане на застраховката.

10. Във връзка с последната точка четете внимателно застрахователните си договори и особено нещата с малки букви, забутани някъде по средата на договора. Трябва да знаете точно за какво плащате.