Броят на застраховките се срива, алармират брокери. Дори при задължителната "Гражданска отговорност" се отчита спад на полиците от 15% този декември, в сравнение със същия период на миналата година. Това съобщи Кольо Делев, шеф на най-големия застрахователен брокер у нас.

Декември е традиционно най-силният месец за автозастраховките. Предишни години напливът е бил толкова голям, че хората се редяха на опашка за застраховка. Този декември обаче почти няма желаещи да сключват полици, разказаха и представители на втория по големина застрахователен брокер у нас.

Спад се отчита и при животозастраховането и при имущественото застраховане през тази година, в сравнение с предишната. Дори след земетресенията броят на полиците "Имущество" не се увеличи, само идваха и питаха, но не не сключваха застраховки, разказаха брокерите за вестник "Стандарт".

Заради срива на пазара на застраховки вече единадесет компании са свалили цените на "Гражданска отговорност", съобщи Кольо Делев. Очаква се, че и останалите компании скоро ще намалят цените.

Ако пазарът продължава да се развива по този начин, ще се стигне до момент, в който коректните шофьори ще трябва да плащат скъпо заради некоректните, коментира Делев. Причината е, че щетите, нанесени от водачи без застраховка, се покриват от Гаранционния фонд.

Източването му по този начин и липсата на достатъчно приходи в него ще наложи увеличение на цените на полиците, за да може да се компенсира разликата. За да не се стига до това, КАТ трябва да започне масирани проверки за застраховки "Гражданска отговорност", каза Делев.