Застраховките у нас ще поскъпнат, ако отново бъде въведен данъкът върху оборота в размер на 3.5 на сто. Това заяви ген. директор на "Бул Инс" Петрозар Петков.

Вчера Министерският съвет прие връщането на този налог за застрахователите, който беше премахнат през 2004 г. Ако бъде приет и от парламента, от средата на годината застрахователните компании ще трябва да плащат на държавата по 3.50 лв. за всяко постъпление от 100 лв.

За да компенсират загубите си, дружествата ще предприемат увеличаване на цената на полиците с 1-2% и намаляване на комисионите на агенти и брокери с още толкова, поясни Петков.

Относно процента на агентите, у нас той е в пъти по-висок от този в ЕС, но за това са си виновни застрахователите, смята Петков.

Простите сметки показват, че поскъпването на застраховките заради новия данък ще увеличи цената на "Гражданска отговорност" средно с около 2 лв. при сегашните цени.

С 10-20 и дори повече лева пък ще поскъпне застраховката "Каско". Увеличаването на цените вероятно ще доведе и до отказ на част от хората да се застраховат, което пък ще е лошо за пазара, смята изп. директор на "Бул Инс" Стоян Проданов. Той допълни, че застрахователният пазар у нас е бил в подем след 2005 г., когато данъкът върху оборота беше отменен. Сега обаче може да стигнем до обратната тенденция, предупреждава Проданов.

Източник: в. Стандарт