Банките вече няма да продават застраховки, без клиентите им подробно да са се запознали с условията по полиците и да са ги приели. Това ще стане с промени в Кодекса за застраховането, подготвени от Комисията за финансов надзор, пише в. "Стандарт".

При теглене на заем почти задължително условие е сключването на застраховка "Живот". Тя обаче се прави предимно от банката и често клиентът не знае за полицата или за някои клаузи от нея, въпреки че цената е включена във вноските по заема.

Така при евентуална смърт или загуба на трудоспособност вместо банката да поиска дължимите пари от застрахователя, има случаи тя да тормози клиента си или роднините му, като не споменава за наличието на застраховка. Възможно е в застраховката да има и условия за отказ на плащане, с които клиентът на банката не би се съгласил, ако е имал възможност внимателно да прочете договора.

Има случаи банки да продават и застраховки срещу източване на дебитни и кредитни карти, като дават на клиентите си доста оскъдна информация за условията на полицата.

С готвените промени в Кодекса за застраховането банките няма да могат да продават застраховки, без клиентът подробно да се е запознал с условията и да е дал съгласието си. За да бъде валидна полицата, кредитополучателят ще трябва да прочете общите условия, да изрази писменото си съгласие и да се подпише. Така той и семейството му ще знаят, че има застраховка и всички условия по нея.