Промяна на времето ще настъпи в късните часове на днешния ден в някои райони на страната, предупредиха синоптиците. Вятърът ще се ориентира от северозапад и постепенно ще нахлува по-студен въздух, сочи прогнозата за тази нощ и утрешния ден.

Още този следобяд над Западна България се очакват валежи, както и гръмотевични бури. Утре също ни очакват инвензивни на места дъгдове, бури и градушки.

Температурите в петъчния ден ще паднат, като максималните ще се движат между 22 и 27 градуса. В събота ще бъде доста по-хладно от нормалното за сезона, но няма да вали.

В неделя облачността ще намалее, а температурите слабо ще се повишат.

Синоптиците обявиха жълт код за днес в 17 области - Благоевград, Ловеч, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Габрово, Велико Търново, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Сливен, Ямбол, Бургас, Шумен, Добрич и Варна.. Предупреждението е заради високи температури.

Едновременно с това обаче е в сила и код със същия цвят за гръмотевични бури в седем области - Видин, Монтана, Враца, Област София, София, Перник и Кюстендил.

Червен код за пожароопасност пък е в сила за областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора и Кърджали.