Направена е необходимата организация за информиране на хората с мегафони от полицейски автомобили при земетресение. Това каза пред журналисти вътрешният министър Цветан Цветанов, предаде „Фокус”. „Разчитаме и на медийното оповестяване на хората. Полицейската работа ще бъде дотолкова, доколкото хора, които са излезли извън домовете, да могат да бъдат информирани за силата на земетресението”, каза Цветанов.

Министърът обясни, че тази система на оповестяване ще се активира при земетресение със сила над 4 по скалата на Рихтер. Според Цветанов мегафоните няма да предизвикат излишна паника сред населението, както може да се случи при активиране на оповестителната система със сирените.

Министърът каза, че оповестителната система не е била използвана при земетресението в Перник, за да не се създава излишен стрес.

„Ако бяхме пуснали сирените, мисля че щяхме да създадем по-голямо напрежение и страх в децата. Казвам го от опит като родител – и до ден-днешен моята средна дъщеря спи при нас, защото има страх от това, което преживя в нощта по време на земетресението”, обясни Цветанов. Той допълни, че оповестителната система може да изиграе положителна роля при очаквани водни маси, които могат да наводнят населени места.

Системата за ранно оповестяване покрива около 30% от територията на страната. В момента сме в проектно изпълнение на 30-километровата зона около АЕЦ „Козлодуй”. За всичко това е необходим допълнителен финансов ресурс и поетапно се реализират целите, които се поставят, каза Цветанов.

Цветанов заедно с още двама министри и еврокомисар Кристалина Георгиева са на посещение в Перник и пострадали села в областта след земетресенията от 22 май.