Икономически и екологични катастрофи са неизбежни, освен ако богатите страни не намалят потреблението и нивото на глобалната популация не стане стабилно. Това пише „Гардиън”, позовавайки се на научен доклад на Кралското общество, съобщава Фокус.

В ключовия доклад се предупреждава, че има нужда световната популация да се стабилизира бързо, както и потреблението.

В доклада се добавя, че трябва да бъде осигурена контрацепция на всички жени, които я искат, както и да се намали потреблението, за да намалеят и неравенствата.

Проучването е оглавявано от носителя на Нобелова награда, биолога сър Джон Сълстън.

Оценката, изготвена за 21 месеца, е за перспективите пред човечеството в следващите 100 години. Според нея за постигане на дълъг на над 9-те милиарда души, колкото се очаква да е населението до 2050 г., популацията и потреблението трябва да са на дневен ред в икономиката и политиката.

В доклада се подчертава, че и двете теми са били до голяма степен пренебрегвани от политиците и омаловажавани от организации за екология и развитие в продължение на 20 години.

Броят на хората, живеещи на планетата, никога не е бил по-висок, техните нива на потребление са безпрецедентни и в околната среда настъпват големи промени. Можем да избираме да ребалансираме употребата на ресурси...или може да изберем да не правим нищо и да се насочим към низходящата спирала на икономически и екологични проблеми”, гласи докладът.