Profit.bg започва поредица от кампании, за да събере знанията на експертите от различни бизнес сектори с въпросите, за които винаги сме искали добри отговори.

Първият ни избор е животозастраховането. За експертно мнение в сектора се обърнахме към генералният мениджър на MetLife в България Георгиос Цаконас.

Избрах това заглавие на първата тема за животозастраховането, тъй като вярвам, че това е въпросът, на който хората трябва да си отговорят преди всичко останало.

Какво е животозастраховане?

На първо място, смятам, че е важно да започна с това какво представлява животозастраховането като цяло и каква е причината и логиката за неговото съществуване.

Животозастраховането е средство за защита на стандарта на живот на даден човек и неговото семейство от неочаквани събития, като болест или инцидент, които могат да бъдат заплаха за този стандарт. По същия начин животозастраховането подпомага стандарта на живот по време на пенсия, когато даден човек не работи и съответно няма възможността да генерира доход (или поне не и на нивата отпреди) и трябва да живее с държавната си пенсия и с това, което е събрал до момента.

Като пример, нека да разгледаме едно семейство, което живее в апартамент под наем и този наем се плаща месечно от заплатата на съпруга. В случай, че той спре да получава цялата си заплата или част от нея поради настъпила болест или сериозен инцидент, в резултат на което той е станал нетрудоспособен, плащането на наема може да се окаже проблем.

И ако това се случи, въпросът е каква квартира ще може да си позволи семейството оттук нататък. В конкретния случай става дума за пряка заплаха за бъдещия стандарт на живот на това семейство.

Тук трябва да се поясни, че животозастраховането покрива само събития, които могат да застрашат стандарта на живот на дадено семейство, но само такива, които влияят върху физическата възможност за генериране на доход (като болест или инцидент), както и при пенсиониране.

Всички други събития (например като банкрут или земетресение), които могат да имат негативно въздействие върху стандарта на живот на дадено семейство, са извън сферата на животозастраховането.

Как човек може да прецени доколко животозастраховането е важно за него?

Отговорът на този въпрос е много лесен за всеки и може да бъде открит, като си зададем друг въпрос: ако месечният ми доход бъде спрян или значително намален поради сериозно заболяване или инцидент, ще можем ли аз и моето семейство да продължим да поддържаме стандарта си на живот, който сме си изградили до момента?

И ако не, с колко неща от този стандарт ще трябва да се разделим? Същото важи и за периода на пенсия: ще ми бъде ли достатъчна държавната пенсия, за да поддържам добър стандарт на живот, когато се пенсионирам?

Ако отговорите на тези въпроси Ви притесняват, очевидно нуждата от животозастраховане е налице.

Има ли пример за човек или семейство без нужда от животозастраховане?

Може да има случаи, например, когато човек е собственик на имоти, които отдава под наем и неговият доход реално не зависи от физическата му трудоспособност.

Но дори и в тези случаи, когато човек е натрупал значителни парични резерви през годините, се вижда, че разходите по лечението при едно евентуално заболяване могат да намалят драстично спестяванията му и по този начин да направят невъзможна планирана инвестиция, като например подсигуряване на висше образование за децата.

Така че всеки трябва сериозно да се замисли доколко може да се справи с подобни житейски ситуации.

Добре, но тогава защо има хора, които все още нямат застраховка Живот?

Поради няколко причини:

На първо място, защото хората масово избягват да мислят или да говорят за подобни „неприятности“. Предпочитат да вярват, че нищо „лошо“ няма да им се случи.

Разбира се, този подход, макар и разбираем, е по-скоро погрешен. Аз наистина се надявам, че никога няма да ми се наложи да се сблъскам с полицай или доктор. Но същевременно бих искал да съм сигурен, че ако се нуждая от тях, те ще са на разположение.

На второ място, защото много хора, които смятат, че имат нужда от застраховка, остават пасивни относно нейното придобиване, тъй като не могат да се доверят на животозастрахователните компании. Вярно е, че животозастрахователните компании трябва да направят много повече, за да спечелят доверието на хората.

И това е една от основните цели на всичко, което ще прочетете в следващите материали. С тях ще предоставим необходимото знание за разбирането на всички важни неща за животозастраховането, така че всеки да направи своя информиран избор.

Но така или иначе, дори като клиент да съм скептичен, е по-добре да направя нещо, вместо да бъда пасивен и да оставя децата си без защита в момент на нужда.

На трето място, защото има хора с ограничени финансови възможности, които мислят, че не могат да си позволят подобен разход. Според мен, като оставим настрана факта, че застраховката живот струва много по-малко, отколкото се смята, плащанията по застраховката не трябва да бъдат разглеждани като “поредния разход“.

Важността на тези плащания и защитата ми, когато ги правя, е толкова голяма, че ако се налага наново да разпределя разходите си за месец, определено бих продължил да ги правя.

Защо тогава българите не ценят животозастраховането, така както го правят хората в Европа? И как това може да се промени?

Факт е, че в България животозастрахователните продукти са слабо търсени на фона на търсенето в Европа. И според мен този факт не зависи от това дали страната е бедна, както често се смята. Този феномен е резултат от факта, че много българи са повлияни от трите фактора, разгледани по-горе и предпочитат да останат пасивни, когато става дума за нуждата от животозастраховане.

Застрахователните компании трябва да направят много повече, за да събудят интереса на хората. Да изградят доверие в тях.

Да покажат, че могат наистина да предоставят решения. Честно и прозрачно. Без „малки букви“ или скрити изненади. Тези редове, заедно с тези, които следват, целят да постигнат именно това.

Задайте и вие въпрос към експертите от MetLife в коментарите!