Животозастраховането у нас расте с 8.4%

921
Животозастраховането у нас расте с 8.4%

За периода януари-април 2011 г. записаните премии в общото застраховане (включително и премиите по активно презастраховане на застрахователите, които извършват такава дейност) са в размер на 455.415 млн. лв., а в животозастраховането - в размер на 82.462 млн. лв., информират от Комисията за финансов надзор.

Спрямо същия период на предходната година се отчита спад от 1% в общото застраховане и ръст от 8.4% в животозастраховането, или общо за застрахователния сектор се отчита ръст от 0.3%.

Най-голям дял в агрегирания портфейл на дружествата, извършващи дейност по общо застраховане, продължават да заемат автомобилните застраховки „Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС" (43.1%) и „Автокаско" (31.3%) или общо 74.5% от премийния приход, реализиран в сектора.

На следващо място по обем се нареждат имуществените застраховки „Пожар и природни бедствия" и „Други щети на имущество", които заемат дял 16.1% от общия премиен приход.

Увеличение на премийния приход в сравнение със същия период на 2010 г. се отчита при по-голяма част от застраховките, като най-голямо е то по: „Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС", „Товари по време на превоз", „Злополука" и „Летателни апарати".

Най-голям относителен дял в премийния приход, реализиран от животозастрахователите към края на месец април 2011 г., продължава да заема застраховка „Живот" и рента.

Реализираните приходи по този вид застраховка възлизат на 59.542 млн. лв. и формират 72.2% от премийния приход, генериран в сектора.

Застраховка „Живот", свързана с инвестиционен фонд, заема дял от 10.1% в агрегирания портфейл на животозастрахователите, като премийният приход по този вид застраховка възлиза на 8.347 млн. лв.

Ръст на премийния приход на годишна база се наблюдава по застраховки „Живот", свързана с инвестиционен фонд, „Допълнителна застраховка", „Женитбена и детска застраховка", „Живот" и рента.

Брутният премиен приход към края на месец април 2011 г., реализиран от дружествата по доброволно здравно осигуряване, възлиза на 18.328 млн. лв., с което се наблюдава спад от 4.7% на годишна база.

Най-висок относителен дял в премийния приход по доброволно здравно осигуряване заемат пакетите „Други здравноосигурителни пакети" с 32.5% и „Извънболнична медицинска помощ" с 23.7%.

Изплатените претенции от здравноосигурителните дружества са в размер на 7.666 млн. лв. към края на април 2011 г., при 7.742 млн. лв. към края на същия период на 2010 г.,с което се отчита намаление от 1% на годишна база.

Броят на здравноосигурените лица по действащи договори към 30 април 2011 г. на дружествата по доброволно здравно осигуряване възлиза на 201 072 при 191 567 към края на април 2010 г.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Favi
# 0
15:05 | 12 May 2012
Good to see real expertise on dpilasy. Your contribution is most welcome.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg