Злоупотреби със застраховките "Гражданска отговорност" на разсрочено плащане отчитат от бранша, информира бТВ. Застрахователни агенти на граждански договор и служители в застрахователните брокери посредници забогатяват престъпно като си присвояват последните вноски от застрахования и разчитат, че няма да му се случи пътно-транспортно произшествие до изтичането на полицата.

От всеки пет автомобила в България, според статистиката, един се движи по пътищата без валидна полица "Гражданска отговорност". Застрахователите и Комисията за финансов надзор отчитат в своите регистри, че колата въобще няма полица или тя е прекратена, защото водачът не си е платил в срок една или повече от вноските на разсрочено плащане. В тази група обаче попадат и стотици съвестни водачи, които редовно си плащат вноската на застрахователен агент или брокер посредник. Той обаче "забравя" да се отчете пред застрахователя и си присвоява вноската.

Според бранша водачите не трябва да се притесняват, че ще попаднат във водевил и съдебни разправии кой да покрие щетите, щом могат да докажат че са платили вноската. В гаранционния фонд "Гражданска отговорност" са убедени, че тази измама ще бъде бързо пресечена с въвеждането на електронната полица и единната информационна система.

Всички автомобилисти могат да следят за валидността на техните полици "Гражданска отговорност" на разсрочено плащане на сайта на Гаранционния фонд. С електронната система самите застрахователи вече също няма да могат да укриват пред държавата и фонда точно колко полици са продали и съответно какви вноски трябва да направят в Гаранционния фонд.

Самите застрахователи предпочитат да премълчат пред медиите злоупотребите с полиците "Гражданска отговорност", които вършат техни служители, агенти и брокери, за да не пострада имиджът им.