Най-голямата швейцарска застрахователна компания Zurich Financial Services AG предложи най-големия дивидент от 10 години, след като печалбата й за четвъртото тримесечие е нараснала петкратно вследствие на по-високите цени на полиците в общото застраховане, информира Bloomberg.

Печалбата на застрахователя е нараснала до 1.05 млрд. долара през четвъртото тримесечие, в сравнение с 205 млн. долара година по-рано. Очакванията на анализаторите бяха за печалба в размер на 1.01 млрд. долара, според проучване на Bloomberg.

Компанията предложи изплащането на дивидент в размер на 16 швейцарски франка (15.08 долара) на акция, в сравнение с 11 франка през 2008 г.

Главният финансов директор на Zurich Financial Дитер Вемер смята, че дивидентът е оправдан от перспективите пред компанията. Застрахователят планира да увеличи рентабилността на общото си застраховане с 2% до 2011 г. и да спести 2.7 млрд. долара, обявиха от компанията през декември.

Четвъртият най-голям застраховател в Европа по пазарна капитализация се опитва да изпревари по-големите си конкуренти, между които са Axa SA и Allianz SE, заяви главният изпълнителен директор Мартин Сен миналия месец в Давос.

Акциите на Zurich Financial са поскъпнали със 7.8% в Цюрих през последните 12 месеца. За сравнение книжата на Axa и тези на Allianz са се оскъпили с 24 и 23%, респективно.

Компанията е постигнала таргета си за намаляване на разходите с 400 млн. долара през миналата година и увеличи цените на полиците в общото застраховане средно с 3 проценти пункта.

Брутните премийни приходи на Zurich Financial нарастват с 4.3% до 13.4 млрд. долара като премийте от живото застраховане са нараснали с 3% до 3.7 млрд. долара.

Печалбата на компанията за цялата година нараства с 6% до 3.2 млрд. долара.