Обират от домовете ни по 250 хиляди на месец

1084
Обират от домовете ни по 250 хиляди на месец

© Pixabay

По четвърт милион на месец инкасират домовите крадци. При това от удари само в София. Това показва статистиката на МВР за извършените обири за последната години. Според цифрите само на месец в столицата се разбиват над 200 жилища, като открадната техника, злато и пари са на обща стойност за над 250 000 лева.

В страната пък кражбите, в които влизат и тези от магазините, са по 100 на ден, или общо над 3194 за месец, съобщава вестник "Монитор". Тенденцията е почти целогодишна, като в летните месеци, когато хората са в отпуска и не са си вкъщи, броят на битовите кражби в столицата се повишава.

Повечето задигнати вещи се продават по интернет няколко месеца след удара. Други пък се озовават в заложните къщи в кварталите „Христо Ботев“ и „Филиповци“. Оказионите там рядко имат лиценз и в повечето случаи търговията се върти директно от домовете на съдържателите им.

Там се съхраняват и крадените вещи. Полицията обаче рядко успява да ги открие, тъй като малко хора описват надлежно серийните номера на телевизорите, телефоните и лаптопите си. Други дори не пазят документите на покупките, което връзва ръцете на разследващите. Парите и златото пък почти никога не се намират.

В огромна част от случаите те отиват право към обектите на финансова компания, чийто офиси могат да бъдат намерени в търговските центрове, а тя самата предлага към момента едни от най-високите цени. При продажба на злато там не се изисква никакъв документ. Благородният метал след това пък веднага се прибира в изнесен извън обекта сейф, до който никой, освен служителите, няма достъп дори и полицията. Така следите на златото също се губят.

За да намалят битовата престъпност, от МВР са предприели редица мерки, едната от които е постоянно наблюдение на рисковия контингент. В него спадат всички престъпници по райони, които имат регистрации за кражби, както и такива, за които има оперативна информация, че влизат по жилищата.

„Можем да ги арестуваме по всяко време, но след 24 часа ще трябва да ги пуснем, защото нямаме доказателства. За това ги следим, докато не предприемат удар. Тогава ги задържаме на местопрестъплението и измъкването им с адвокатски хватки по време на делото срещу тях е невъзможно“, обясниха пред „Монитор“ от отдел „Кражби“ към националната полиция.

Мерките за следенето са разписани и в стратегията на МВР за превенция на престъпността. Друг похват, който до края на годината ще се използва активно, е назначаването на нови служители, които да следят основно за кражби. Според плановете на вътрешното ведомство броят им ще е 3000.

Много от тях обаче ще бъдат разпределени към по-малките населени места, въпреки че статистически там стават по-малко обири, отколкото в големите градове. Въпреки това набезите за населението там са сериозен бич, заради което от вътрешното ведомство ще съсредоточат основно усилията си там.

Това обаче не означава, че и по-големите градове ще бъдат подминати. Планира се новоназначените служители да бъдат пускани в постоянни обходи из кварталите. Вече работещите в системата пък ще бъдат обучавани как да противодействат по-добре на домовите крадци.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...