Осем компании с по над 7% дял в общото застраховане

663
Осем компании с по над 7% дял в общото застраховане

© Pixabay.com

Силен старт на годината отчитат от застрахователния бизнес у нас, сочат данни на Комисията за финансов надзор.

Брутният премиен приход на компаниите от общото застраховане нарасна до 403 млн. лв. спрямо 323 млн. лв. за година по-рано. С това реализираният ръст за първите два месеца възлиза на над 24%.

Общо осем компании от сектора държат по над 7% от пазара, като лидерските позиции са за Лев Инс и Булстрад Виена Иншурънс Груп, които са и единствените с двуцифрен процент към 28 февруари – 14.9 и 11.1 на сто.

Третата позиция е за ДЗИ Общо застраховане с 9.7% дял, изпреварила ОЗК Застраховане и Евроинс, които пък са с по 8.7 и 7.8 на сто.

В челото са още Армеец, Бул Инс и Алианц България, като след първите два месеца те държат респективно 7.7, 7.4 и 7.1 от пазара по общо застраховане. Топ 10 се допълва от Дженерали и Уника.

Лидерските позиции при задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ се държи от Лев Инс, следвана от Бул Инс и ОЗК Застраховане.

Начело при Автокаско-то са Армеец, Булстрад и ДЗИ, докато Енергия, Уника и Булстрад са предпочитаните компании у нас при сключването на полица „Пожар и природни бедствия“.

По-малък, но все пак двуцифрен ръст се отчита и при животозастраховането, където за първите два месеца на 2019 г. са отчетени 91 млн. лв. премиен приход, спрямо 80 млн. лв. за преди 12 месеца. По този начин е реализиран ръст от 13.54 на сто.

Четирите най-големи компании в сектора на животозастраховането държат 90.2 на сто от пазара, сочи справка на Profit.bg.

Лидер с 35.9% е Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп, следвана от ДЗИ Животозастраховане с 21.5 на сто, както и Алианц България и Уника Живот с респективно дял от 18 и 14.8 на сто.
 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...