Осем компании с по над 7% дял в общото застраховане

969
Осем компании с по над 7% дял в общото застраховане

© Pixabay.com

Силен старт на годината отчитат от застрахователния бизнес у нас, сочат данни на Комисията за финансов надзор.

Брутният премиен приход на компаниите от общото застраховане нарасна до 403 млн. лв. спрямо 323 млн. лв. за година по-рано. С това реализираният ръст за първите два месеца възлиза на над 24%.

Общо осем компании от сектора държат по над 7% от пазара, като лидерските позиции са за Лев Инс и Булстрад Виена Иншурънс Груп, които са и единствените с двуцифрен процент към 28 февруари – 14.9 и 11.1 на сто.


Третата позиция е за ДЗИ Общо застраховане с 9.7% дял, изпреварила ОЗК Застраховане и Евроинс, които пък са с по 8.7 и 7.8 на сто.

В челото са още Армеец, Бул Инс и Алианц България, като след първите два месеца те държат респективно 7.7, 7.4 и 7.1 от пазара по общо застраховане. Топ 10 се допълва от Дженерали и Уника.

Лидерските позиции при задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ се държи от Лев Инс, следвана от Бул Инс и ОЗК Застраховане.

Начело при Автокаско-то са Армеец, Булстрад и ДЗИ, докато Енергия, Уника и Булстрад са предпочитаните компании у нас при сключването на полица „Пожар и природни бедствия“.

По-малък, но все пак двуцифрен ръст се отчита и при животозастраховането, където за първите два месеца на 2019 г. са отчетени 91 млн. лв. премиен приход, спрямо 80 млн. лв. за преди 12 месеца. По този начин е реализиран ръст от 13.54 на сто.

Четирите най-големи компании в сектора на животозастраховането държат 90.2 на сто от пазара, сочи справка на Profit.bg.

Лидер с 35.9% е Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп, следвана от ДЗИ Животозастраховане с 21.5 на сто, както и Алианц България и Уника Живот с респективно дял от 18 и 14.8 на сто.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg