От 2018 г.: цената на Гражданската - според катастрофите

2097
От 2018 г.: цената на Гражданската - според катастрофите

© Pixabay

Цената на застраховката Гражданска отговорност ще завиди от поведението на шофьора на пътя и причиняваните от него катастрофи.

Системата "Бонус-малус" може да бъде въведена още в началото на 2018 г. Това стана ясно от думите на Ралица Агайн, зам.-председател на Комисията за финансов надзор (КФН), ръководител на управление "Застрахователен надзор", по време на конференция по пътна безопасност.

В момента се работи върху основата на системата, съобщава вестник "Стандарт". "За да въведем системата, са необходими изчисления кои са тежките фактори, които водят до ПТП и те да се наказват при ценообразуването на застраховката. Компанията Ernst & Young прави анализ, който до няколко дни трябва да бъде готов", каза Ралица Агайн.

Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи Светла Несторова, посочи, че по данни на МВР и НСИ, за изтеклата 2016 г. загиналите на пътя са 708 души, 9374 са тежко пострадалите и са се случили 51 883 пътнотранспортни злополуки.

Погледнато в по-общ план, през 2016 г. в България се отбелязват почти 100 смъртни случая на милион население, което е два пъти повече от средното за ЕС, каза Несторова.

Зам.-министърът на регионалното развитие Валентин Йовев обясни, че изграждането и въвеждането на тол-системата ще допринесе за спирането на войната по пътищата, като припомни, че от липсата й обществото губи годишно над 500 млн. лв.

Той обяви, че МРРБ е разработило нов проект на Наредба за проектиране на пътищата, насочен към повишаване на безопасността по инфраструктурата в България.

"Икономическите последствия от това, което се случва по българските пътища, за съжаление, са значими", коментира министърът на финансите Владислав Горанов.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg