Пенсионните фондове със 73.7 млн. лева печалба, ето къде инвестират

1964
Пенсионните фондове със 73.7 млн. лева печалба, ето къде инвестират

© Pixabay

Активите под управление на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване растат с 14.41% за последните 12 месеца и достигат 18.833 млрд. лева, става ясно от данни на Комисията за финансов надзор.

Към 30 септември пенсионните фондове обявиха общи приходи в размер на 248.5 млн. лева, както и рекордна печалба от 73.702 млн. лева.

Положителният финансов резултат към деветмесечието на миналата година се равняваше на 45.5 млн. лева.


Днес ще направим справка къде пенсионните фондове инвестират парите ни във време на рекордна инфлация в страната за последните 12 години.

УПФ

В универсалните пенсионни фондове постъпват парите ни за втора пенсия. Днес те управляват активи за над 16.3 млрд. лева, от които инвестициите им се равняват на 14.3 млрд. лева, докато паричните средства и вземанията са за респективно 1.846 млрд. лева и 161 хил. лева.

Спрямо година по-рано прави впечатление, че универсалните пенсионни фондове значително са увеличили вложенията си в акции – от 3.79 млрд. лева на 5.2 млрд. лева.

Търсената по-висока доходност по всяка вероятност е причината за намалението до 7.4 млрд. лева на инвестициите в ДЦК спрямо 7.7 млрд. лева преди година.

Спад от 1.4 млрд. лева на 1.3 млрд. лева отчитат и вложенията в корпоративни облигации, докато влоговете в банки намаляват от 131 млн. лева на 50 млн. лева.

ППФ

В професионален пенсионен фонд се осигурява всеки, който упражнява I-ва или II-ра категория труд. Това дава право на допълнителна срочна пенсия за ранно пенсиониране. 

Днес в тези фондове са акумулирани активи за близо 1.4 млрд. лева, а инвестициите им се равняват на 1.24 млрд. лева.

Тук също се отчита ръст на вложенията в акции – от 399 млн. лева на 502 млн. лева, както и спад на инвестициите в ДЦК – от 594 млн. лева на 562 млн. лева.

В момента само два от фондовете имат депозити на обща стойност 3.2 млн. лева спрямо четири фонда и общо 8.1 млн. лева преди година.

Лек ръст се наблюдава при вложенията в корпоративни облигации – от 137 млн. лева на 144 млн. лева.

ДПФ

Фондовете за допълнително пенсионно осигуряване могат да ни гарантират по-добър живот след пенсия, като те не са задължителни. В тях по последни данни има натрупани 1.32 млрд. лв., от които инвестирани са 1.22 млрд. лева.

Вложеният в акции, права и варанти също отчитат нарастване – от 376 млн. лева на близо 519 млн. лева, докато спад има при държавните ценни книжа и корпоративните облигации.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Добри
# 0
11:11 | 29 November 2021
Илия Вълков познат на света като Yull Brown създаде технологията на Брауновия газ. Той измина 1600 км с кола, оборудвана с две Браунови батерии, превръщащи водата от 4-литровия резервоар в гориво. След 1984 г. в Китай използват неговия Браунов генератор за неутрализиране на радиоактивни отпадъци. Инж. Чавдар Каменаров създаде „Технология за добив на Браунов газ и полиметали от морска вода“. Проф. Димитър Митев от ВХТИ “Асен Златаров“ Бургас създаде технология за получаване на чиста евтина енергия. И още хиляди открития събират прах, докато икономиката умира и българите мизеруват !!! Ако българските политици пречат за внедряване на постиженията на българските откриватели в българската икономика – защо получават заплати и пенсии и се наричат българи ?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg