Предлагат увеличение на вноските за Гаранционния фонд

1301
Предлагат увеличение на вноските за Гаранционния фонд

© pixabay.com

По предложение на Гаранционния фонд Комисията за финансов надзор предлага повишение на размера на вноските във Фонда за незастраховани МПС и вноската по чл. 563, ал. 2, т. 3 от Кодекса за застраховане в Обезпечителния фонд през 2023 г., съобщава Комисията.

Предложението ще мине през обществени консултации в продължение на един месец.

Гаранционният фонд управлява два фонда - Фонд за незастраховани МПС и Обезпечителен фонд. Фондът за незастраховани МПС изплаща обезщетения при щети от неидентифицирано МПС или, ако водачът е без застраховка "Гражданска отговорност на автомобилистите", а Обезпечителният фонд изплаща щети на лицата при застраховател в несъстоятелност.

Досега вноската към Фонда за незастраховани МПС беше 10,50 лв. за всяко застраховано МПС по "Гражданска отговорност на автомобилистите" и 0,15 лв. за всяко място в превозно средство за обществен превоз за застраховка "Злополука" на пътниците в обществения транспорт. Вноската към Обезпечителния фонд беше 2,50 лв. за всяко застраховано МПС по "Гражданска отговорност на автомобилистите".

МВР предлага по-високи глоби и по-ниска скорост по магистралитеУ нас в периода от 2010 г. до 2021 г. по автомагистрали са загинали 529 души


По предложение на Съвета на Гаранционния фонд, вноската на застрахователите, предлагащи в България задължителна застраховка "Гражданска отговорност на автомобилистите" към Фонда за незастраховани МПС в Гаранционния фонд, се увеличава на 12,50 лв. за всяко застраховано МПС.

Размерът на вноската на застрахователите, предлагащи в Република България задължителна застраховка "Злополука" на пътниците в средствата за обществен превоз по чл. 461, т. 2 от КЗ не се променя и остава 0,15 лв. за всяко място, без мястото на водача в превозните средства.

Вноската към Обезпечителния фонд се увеличава на 3,50 лв. за всяко застраховано МПС по "Гражданска отговорност на автомобилистите".

Общо вноската към ГФ на всяка едно застраховано по МПС по "Гражданска отговорност на автомобилистите" става 16,00 лв., които се разпределят във въпросните два фонда.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg