Презастрахователи се готвят за разпадане на еврозоната

926
Презастрахователи се готвят за разпадане на еврозоната

Презастрахователните дружества Munich Re от Германия и френското Scor не желаят разпадането на еврозоната, но се подготвят за това, съобщиха управляващите ги по повод на септемврийската среща на сектора.

"Ние от Munich Re поддържаме еврото. Надяваме се, че политиците ще намерят разрешение, обаче се подготвяме" за евентуалния край на монетарния съюз, заяви Торстен Жеворек, генерален директор на дружеството, по време на пресконференция.

"Можем ли да се адаптираме бързо към ново разделяне? Имаме ли средства за управление на ликвидността?" Това са част от въпросите, които си задава първият световен презастраховател, за да опита да разбере събитията.

За презастраховател или застраховател съществува проблемът компенсиране на искове след разпадането на зоната, посочва БГНЕС.

"Какво става, ако трябва да плащаме в различни валути от договорената?", се пита Жеворек. "Ние трябва да сме много предпазливи за условията по всеки договор", предупреждава той.

Според презастраховател, пожелал анонимност, количеството договори, сключвани в Лондон, ще предвиждат вече компенсации "в германска валута", за да се предпазят от ефектите на разпада на зоната.

В случая със Scor ефектът ще бъде нулев или положителен, защото ако презастрахователят има ангажименти за покритие в няколко страни от така наречената периферна еврозона, "капиталът не е в тези страни", казва изпълнителният директор Денис Кеслер.

Презастрахователят е съсредоточил своя капитал и инвестиции в Германия, Франция и Швейцария, които вероятно ще бъдат сравнително запазени, когато излязат една или повече страни от еврозоната или се разпадне целият валутен съюз.

Ангажиментите, изравнени в нова валута, могат да намалеят в случай на обезценяване, което би облагодетелствало Scor, който би имал по-малки компенсации за изплащане.

"Ние не искаме разпадането" на еврозоната, казва Кеслер, но "ако има разпадане, искаме да сме готови".

Всичко по темата Дълговата криза

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg