Само 1% от крипто инвестициите са застраховани

839
Само 1% от крипто инвестициите са застраховани

© Pixabay

Платформите за децентрализирано финансиране (т. нар. DeFi) са реализирали загуби в размер на над 2 милиарда долара. Това създава огромни пазарни възможности за доставчиците на крипто застраховки. Но, въпреки че застраховането в блокчейн веригите съществува като опция от 2017 г., само 1% от всички крипто инвестиции всъщност са покрити от застрахователни продукти, пише Coin Telegraph., което означава, че индустрията остава „спящ гигант“, според изпълнителен директор на крипто застраховане.

„DeFi застраховките са спящ гигант. С под 1% покритие за цялата крипто индустрия и по-малко от 3% от DeFi, има огромна пазарна възможност, която все още предстои да бъде реализирана“, коментира пред изданието  Дан Томсън, който е директор на плотокола за децентрализирано финансиране InsurAce.

Въпреки че в киберзащитата на интелигентните дигитални договори са вложени много инвестиции, допълнителната застраховка може да е работещо решение за защита на цифрови активи, например когато интерфейсът на Web3 протокол е компрометиран.


"Колапсът на Terra и произтичащото от това отпадане на Terra USD предоставя учебникарски пример за това как застраховката във веригата може да защити инвеститорите", отбелязва Томпсън, добавяйки, че InsurAce е изплатила 11.7 милиона долара на 155 засегнати жертви на този случай.

„Само през 2021 г. различни хакове в системата на DeFi доведоха до загуби от 2.6 милиарда долара. В по-широкото крипто пространство те възлизат на 10 милиарда долара и вече  надминават нивото за цялата 2022 година“, добави Томсън, подчертавайки необходимостта от застраховка във веригата за цифрови активи.

Той е на мнение, че традиционните застрахователни компании могат в крайна сметка да предложат и продукти, фокусирани върху крипто системата. Но за момента те все още не са се настанили на този пазар, най-вече поради собствените им разпоредби и регулации.

Застрахователните услуги във веригата варират от протокол до протокол, но повечето протоколи изискват потребителите да посочат адреса на интелигентния договор, за който искат покритие, заедно със сумата, валутата и периода от време, за да генерират оферта.

След това много протоколи използват децентрализирана автономна организация (DAO) и токен, за да позволят на притежателите на токени да гласуват за валидността на претенциите.

Освен InsureAce, някои от водещите застрахователни протоколи във веригата включват Nexus Mutual и inSure DeFi.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg