Три месеца до първите сделки с ДЦК на борсата

1249
Три месеца до първите сделки с ДЦК на борсата

© Pixabay.com

Търгуемите държавни ценни книжа (ДЦК), емитирани от правителството на вътрешния пазар в края на първото полугодие на 2017 г., възлизат на 6.344 млрд. лв., става ясно от информация на централната ни банка.

Увеличението спрямо тримесечие по-рано е от 210 млн. лв. В този период бяха проведени три аукциона за ДЦК, съответно за 50 и 100 млн. лв. за 10.5-годишна емисия и 60 млн. лв. за 4-годишна емисия държавни ценни книжа.

Кои обаче са най-големите държатели на държавен дълг към 30 юни?

Данни на БНБ сочат, че банките държат 65% от емитираните книжа, или 4.168 млрд. лв. С дял от 25% са застрахователните компании и пенсионните фондове, като тяхното количество се равнява на 25 на сто.

Небанковите финансови институции, фирмите и гражданите държат 8%, а чуждестранните инвеститори са с дял от едва 2 на сто, или 112.3 млн. лв.

Спрямо тримесечие по-рано повишение се отчита в притежаваните ДЦК от всички посочени по-горе групи инвеститори, единствено при чужденците има минимално намаление от 0.2 на сто.

В сравнение с преди 12 месеца пък е отчетен спад от банките, застрахователните и пенсионните фондове, както и при небанковите финансови институции, а ръст има при чуждестранните играчи. Спадът се дължи на падежирането на дълг за близо 1 млрд. лв.

През януари 2018 г. се очаква да настъпи падеж на нови три емисии ДЦК за 1.03 млрд. лв.

Припомняме, че от есента на Българска фондова борса ще могат да се сключват сделки и с държавни ценни книжа.

Това е важна стъпка от съвместните усилия на фондовата борса, Централен депозитар, Министерство на финансите и Българска народна банка (БНБ) за създаване на регулиран вторичен пазар за държавен вътрешен дълг в рамките на пазарите, организирани от БФБ.

Промените са част от Стратегията за развитие на капиталовия пазар. Очаква се до 30 септември да има изградена функционираща връзка между БФБ-София и БНБ и търговията с ДЦК да започне да се извършва и на регулиран пазар.

В края на юни търгуемите държавни ценни книжа, емитирани от правителството на външни пазари, достига на 14.8 млрд. лв. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg