Застрахователи оценяват щетите от Ирма в... слънчево Монте Карло

7470
Застрахователи оценяват щетите от Ирма в... слънчево Монте Карло

© Pixabay.com

След като ураганът Ирма връхлетя Флорида в неделя, каймакът на застрахователния свят, който се събра под средиземноморското слънце в Монте Карло, оценява разходите от бурята за глобалната индустрия, пише Reuters.

Какво е известно до момента: Ирма и предшественикът й - ураганът Харви, който причини големи наводнения в Тексас преди две седмици, вероятно ще се отразят на печалбите в сектор, който трябва да се справя с малки маржове, остра конкуренция и спад на цените.

На този етап обаче не се очаква загубите да са толкова големи, че да ударят капиталовата база на застрахователите, така че да вдигнат спадащите цени на застраховките или да влошат кредитните им рейтинги.

Ирма е „голямо събитие за Флорида и голямо събитие за застрахователната индустрия“, каза пред журналисти Торстен Йеворек, член на борда на директорите на германския презастрахователен гигант Munich Re.

Заедно с около 2500 ръководители на застрахователни компании, той е в Монако за ежегодна среща за договаряне на цените на презастраховането и за постигане на застрахователни сделки. Срещата обикновено се състои в разгара на сезона на ураганите в Атлантическия океан, но от урагана Катрина през 2005 г. насам не е имало природни бедствия с толкова голяма тежест.

Индустрията започва бавно да оценява вероятните разходи от урагана Харви.

Йеворек заяви, че оценката на загубите е „сложна“ и ще е необходимо „много време за необходимите изчисления, което ще породи голяма несигурност на пазара“. Той оценява застрахованите загуби за глобалната индустрия на между 20 и 30 млрд. долара, което би поставило бурята на сходно равнище с урагана Санди, който причини наводнение в Ню Йорк през 2012 г.

Очаква се загубите, причинени от Ирма, която връхлетя Флорида рано в неделя, след като опустоши Карибите, да бъдат по-големи. AIR Worldwide прогнозира, че общите застраховани загуби ще възлизат на между 20 и 65 млрд. долара. Президентът на компанията Бил Чърни заяви, че ще публикува нова прогноза в понеделник.

Всички бури, взети заедно, вероятно ще „се превърнат в загуба за застрахователите за годината“, каза Робърт ДеРоуз, директор на агенцията за определяне на рейтинги на застрахователите A.M. Best.

Неговата компания счита, че застрахователни загуби на стойност 75 млрд. долара ще доведат до средно комбинирано съотношение в индустрията от 106% спрямо 96% през 2016 г. Съотношения над 100 означават загуби.

Големият въпрос за индустрията е дали при такива големи загуби презастрахователните компании ще поискат по-високи цени за застраховките си. Това би била първата тежка ситуация след Катрина - най-скъпото природно бедствие в американската история със застрахователни загуби от около 80 млрд. долара.

Присъдата на анализаторите до момента е, че печалбата ще пострада, но динамиката на капитала и цените – не. „Не смятаме това за събитие, което ще преобърне пазара. Цените вероятно няма да реагират“, каза Брайън Шнайдер от Fitch Ratings.

Ирма даде на присъсващите на срещата много теми за разговор и в някои случаи наруши собствените им планове за пътуване.

Къде да потърсят помощ българите на пътя на Ирма?Външното министерство призова всички българи да се евакуират от Флорида

Презастрахователната компания AON Benfield поиска от някои от служителите си, планиращи да пътуват до Монте Карло, да останат да обработват постъпващите искове във Флорида, каза генералният директор Ерик Андерсен.

На фона на пълното с яхти пристанище в Монте Карло и билбордове, рекламиращи частни самолети, които контрастират с разрушенията в Тексас и Карибите, журналист попита дали застрахователните компании не трябва да преместят годишната си среща на по-скромно място.

Монте Карло е „много важно място. Индустрията няма да се премести другаде, за да предотврати накърняване на имиджа си“, каза Йеворек от Munich Re. „Ще дойдем и догодина. Можете да напишете това“, допълни той.

Всичко по темата Ураганът Ирма

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg