Застрахователят Ви няма да одобри тези хобита

3832
Застрахователят Ви няма да одобри тези хобита

Застраховката живот може да стане важна за вас в определен момент от живота ви, ако това вече не се е случило, пише Investopedia.

Много хора обаче не осъзнават, че техните хобита могат да повлияят на това да получат достъпно застрахователно покритие.

Много застрахователни компании имат изключения за някои дейности, които са считани за опасни, защото увеличават значително вероятността от инцидент или нараняване. По този начин хората, които ги практикуват, са по-рискови за животозастрахователя.


Ако обичате адреналина и практикувате някои от тези дейности, внимавайте:

Планинско катерене

Въпреки че много форми на планинското катерене с цел отдих и катеренето по стена може да не се отразят на вашата застраховка Живот, хората, които се занимава с екстремните форми на планиснко или скално катерене, трудно получават одобрение от застрахователя.

Опасенията на застрахователя се засилват, когато клиентът се катери сам, без предпазни въжета или на прекалено големи височини.

Скай дайвинг и B.A.S.Е. джъмпинг

Ако се притеснявайте от идеята да скочите от самолет, можете да бъдете сигурни, че вашият животозастраховател също се притеснява.

Въпреки че повечето хора, които скачат с парашут, нямат инциденти, тази категория попада в статистически по-опасните хобита.

Рискът нараства, ако се занимавате с така наречения B.A.S.E. джъмпинг и този екстремен спорт не се покрива от застраховката Живот. Що се отнася до скайдайвинг, ако имате много голям опит, лиценз и правите по много скокове годишно, можете да достигнете до някаква договорка.

Скоковете с бънджи също са сред опасните дейности.

Скуба дайвинг

Дори и да не смятате, че се излагате на толкова голяма опасност, колкото при скоковете от самолет, скуба дайвингът се смята за едно от най-опасните неща, които човек може да прави. Това се дължи на относително високия брой случаи на удавяния и декомпресионната болест.

Застрахователната ви компания вероятно няма да ви увеличи вноските по застраховката или пък да ви откаже молбата за застраховка, ако направите един урок по скуба дайвинг от любопитство, но нещата стават сериозни, ако се гмуркате редовно на големи дълбочини.

На тези, които се гмуркат сами, не са минали някакво обучение или се гмуркат много надълбоко, ще им бъде отказана застраховка Живот.

Каране на ски в извън обозначените за това писти

Въпреки че хората, които карат ски или сноуборд, вероятно няма да имат проблеми със застрахователната компания, тези, които карат в отдалечени необозначени за това местности, вероятно ще се натъкнат на такива. Карането на ски или сноуборд по подравнени писти не е същото като да караш на отдалечени диви места.

Градовете, които са близо до големи планински вериги, са наясно с опасностите от лавини, които грозят точно този тип скиори.

Отдалечеността на такива трасета за каране също допринася към опасността, тъй като спасяването на пострадалите може да е много по-трудно.

Летене

Ако сте почитател на летенето, който иска да управлява частен или личен самолет, тази дейност също няма да се хареса на вашата застрахователна компания.

Това изключение не е ограничено само до пилотите на частни самолети, но много застрахователи обикновено не покриват индиценти, които се случват и на пътниците в такива самолети. Частната авиация е обект на много по-малък контрол, в сравнение с пътническите самолети, така че при нея се смята, че рисковете от инциденти са по-големи.

Автомобилни състезания

Независимо дали обичате да се състезавате с кола, мотоциклет, картинг или друго моторно превозно средство, застрахователната ви компания вероятно ще прегледа много обстойно документите ви за застраховка Живот.

Снизхождение може да има за хора, които участват в официални състезания на одобрени писти, при които има медицински екипи и екипи по безопасността.

Екстремни водни спортове

Освен скуба дайвинга, има и редица други водни спортове, които обикновено не се покриват от застраховката Живот.

Хората, които се зaнимават със състезания с моторни лодки, вероятно ще открият, че това тяхно хоби също не се покрива от застрахователите.

Рафтингът също не се покрива, както и карането на сърф. И за двете се смята, че увеличават вероятността да се удавите.

Бокс

Дори и вероятността да получите толкова тежка контузия, която да сложи край на живота да не е толкова голяма, боксьорите са силно податливи на наранявания.

Някои от тези контузии може да са толкова сериозни, че да се отразят на качеството ви на живот до края на дните ви.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg