Застрахователите започват да виждат риска от климатичните промени

742
Застрахователите започват да виждат риска от климатичните промени

© Pixabay

Когато Дейвид Кайсел се връща от пазара, където продава брашното си, пожар в калифорнийската долина Капай е изпепелил част от неговата собственост.

Огънят гълта трактор и контейнери, където той държи част от инструментите си. Неговият застраховател посочва, че е готов да изплати 1/6 от загубите му.

Понастоящем Дейвид Кайсел обмисля дали застраховката му в бъдеще да не включва и защита от пожар.


Земеделецът е част от новата група клиенти, които провокират застрахователните компании да преосмислят подхода си спрямо климатичните прoмени, така че да продават застраховки, без да поемат прекалено висок риск.

„Вече съм свикнал със засушаването, но през последната година научих от първа ръка последствията както от рекордните валежи, така и от пожарите“, казва Кайсел.

„Със сигурност ще помисля да се застраховам срещу рискове, произлизащи от околната среда, когато доходите ми позволят това“, добавя той.

Колко точно ще струва подобна застраховка е нещо, което застрахователите тепърва започват да обмислят, тъй като дълги години фокусът беше насочен към други природни бедствия, като урагани и земетресения, а климатичните промени се считаха по-скоро за проблем на бъдещето, отколкото за нещо, случващо се в настоящето.

Природни бедствия, като пожари, наводнения и градушки, стават все по-голям разход за индустрията, въпреки че традиционно рискът от настъпване на тези събития обикновено се смята за нисък и повечето застрахователи ги определят като „вторичен риск”.

Между 2010 и 2018 г. средните застрахователни загуби от вторични опасности са почти два пъти по-високи от тези, причинени от бедствия, като земетресения и урагани, които се считат за първичен риск, сочи анализ на Reuters на база данните на Swiss Re.

Въпреки че учените много внимават и избягват да приписват определени бедствия на климатичните промени, мнозина са съгласни, че те водят до зачестяване на екстремните атмосферни условия. 

„Много от вторичните опасности са доста локализирани, доста краткосрочни”, казва Тиери Корти, ръководител Стратегия за климатичните промени в компанията презастраховател Swiss Re.

„Поради това реално трябва да ги разберем случай по случай, като често е много трудно да се генерализира”, добавя той.

Интервюта с над дузина компании, включващи застрахователи, застрахователни организации, брокери и фирми за управление на риска, показват, че малките природни бедствия могат да предизвикат големи разходи.

Карта на риска

В отговор на нужите на застрахователи и други клиенти, щатската технологична компания ClimaCell започна да предлага продукт, който предвижда пожарите в реално време на база анализ на температурата, влажността и вятъра.

Allianz Re . презастрахователното звено на германския конгломерат Allianz Group, започна работа по добавянето на така наречените "диви" пожари към интерактивна карта на риска в края на миналата година, след големи подобни бедствия в Португалия и Калифорния, посочват от компанията.

Новата версия на картата, която традиционно включва наводнения, торнадо, градушка, земетресения и бури, ще бъде пусната през тази година.

Това ще позволи на Allianz да измерва риска от диви пожари навсякъде по света на база предходни случаи, климатични условия и флора.

Дивите пожари започнаха да попадат във фокуса на застрахователните компании след опостушителни пожари през 2016 г. в Канада, казва Дейв Фокс, изпълнителен директор на Geospatial Insight - компания, която помага на застрахователите да оценят щетите от катастрофи, събирайки изображения и данни.

Най-големите застрахователни компании у нас към 30 юниА вие на коя от компаниите сте клиент?

Пожарът в канадския град Форт Макмъри, където се развива петролна индустрия, провокира евакуацията на около 90 хил. души. Бедствието намали канадския добив на петрол с 1 млн. барела дневно.

Тази година Hiscox - застраховател на Lloyd’s of London, лицензира риск модел за диви пожари в САЩ, прилагайки собствените си проучвания, след като понесоха загуби от пожарите в Калифорния през 2018 г.

Моделът ще помогне на Hiscox да ипределя размера на премията по-прецизно, казва Шрий Каре, ръководител Проучвания на катастрофи, добавяйки, че могат да спрат да застраховат някои клиенти във високорискови зони.

Рекорди

Калифорнийският департамент по застраховане посочи през август, че има 10% ръст на застрахователите, отказали да подновят полиците на клинети в зони, които са били засегнати от пожари през 2015 и 2017 г.

През май регулаторът обяви, че застрахователните загуби от диви пожари през номеври 2018 г. са достигнали 12 млрд. долара.

Дейвид Кайсел, който губи над 15 хил. долара в резултат на пожара в долината Капай, очаква да получи 2 500 долара от застрахователя си, като е успял да събере останалата сума чрез онлайн кампания.

Той планира да се застрахова срещу природни бедствия, веднъж когато бизнесът му започне да генерира печалба, но непредвидимото влияние върху климата, което има глобалното затопляне, прави доста трудно да се определеи какъв точно е рискът.

„За хора като мен, това не е някаква далечна вероятност, то е тук и сега. Случва се”, казва Кайсел.

Звеното за проучвания на Swiss Re публикува данни, обхващащи периода от 1970 г. до сега, които сочат, че загубите от катастрофи, определяни като първичен риск, вече са изпреварени от бедствия, считани досега за вторични рискове.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg