Златен век на газa или златен балон?

2888
Златен век на газa или златен балон?

© Pixabay

„Златният век на газа“ не се развива по начина, по който предвиждаха анализатори и производители. Само до преди няколко години се смяташе, че газът ще се превърне в горивото на бъдещето – нещо, което засега не изглежда да се случва, пише Financial Times.

След аварията с атомната електроцентрала във Фукушима, Япония, през 2011 г., търсенето на природен газ в Северна Азия нарасна, което доведе до близо двоен скок в цената му. Г

азът е сигурен и благонадежден, като освен това е доста по-природосъобразно гориво спрямо въглищата, например. Последното има значение, особено във времена, в които светът полага усилия да ограничи така нареченото глобално затопляне.

В допълнение на всичко това, технологията за втечняване на природния газ (LNG) превърна този пазар в глобален. 

Така преди 5-6 години пазарът на газ действително даваше добри заявки за процъфтяване. За да отговорят на увеличеното търсене, производителите инвестираха сериозни суми в скъпи LNG проекти. 

От тогава до сега търсенето на газ е нараснало, но не в такива измерения, каквито се предвиждаха. Това ясно си личи в доклад на SNAM - италианска компания за газова инфраструктура.

Шистовата революция, която се случи в САЩ, драматично измени пазара на електроенергия там, като газът влезе в здрава битка с установената индустрия за добив на въглища.

В Япония обаче ядрената енергия започна да възвръща позициите си, а в Европа газовата и въгледобивна индустрии вече губят от пазарния дял за сметка на възобновяемите енергийни източници, водени от вятърните турбини.

Политика на субсидии и квоти бе в основата на този процес, но понастоящем цените достигнаха нива, които вече правят трудно за доставчиците да се конкурират на пазара без административна помощ.

Търсенето на газ в Европа намалява с 12% спрямо това, което е било преди 10 години. Търсенето в Китай и Индия продължава да нараства, като спадът на разходите за производство на соларна енергия с 85% спрямо 2009 г. отвори нов пазар в тези страни, където традиционно въгледобивната промишленост доминира.

Това обаче няма скоро да се промени, тъй като добивът на въглища осигурява милиони директни и косвени работни позиции.

Първата българска зелена електроцентрала тръгва през 1914 г.Лидер по ВЕИ мощности в България е област Пазарджик

Така през последните няколко години предлагането на газ изпревари търсенето и логичното се случи  - цените паднаха. LGN се превърна в технология, която започна да определя цените в редица страни.

Налице е появата на нов пазар, където директно се конкурират газови доставки с газови доставки – нещо, което беше напълно непознато в миналото, тъй като находищата преди се разработваха само при сключен дългосрочен договор с клиент.

Идеята, че цената на газа може да се обвърже с тази на петрола не е актуална – двата пазара са твърде различни.

Цената на газа, който внася Германия, е по-ниска от тази от преди 30 години. Много LNG проекти, стартирани през последното десетилетие, понастоящем се намират в процес на изграждане, като хвърлят сянка върху цената на газа през идните 2 години.  

Какво ще се случи след това? Трудно е да си представим, че пазарът на газ ще изгуби своята конкурентноспособност, тъй като няма данни за каквито и да е било сигнали за изчерпване на находищата по света.

САЩ вече са износители, Русия търси начин да увеличи износа си на газ, а Иран има неразработени находища, като чрез тях може да влезе в играта.

Нивото на търсене в Азия и Европа ще зависи от това дали цената на газа ще намалее до равнище, от което да се конкурира с енергията от въглища и възобновяеми източници. 

Китайската икономика спъва битката с глобалното затоплянеИкономическият растеж на Китай повдигна парниковите емисии в света до рекордно ниво

Индия е особен случай, тъй като въгледобивът създава голям брой работни места, а в страната има множество електроцентрали на въглища. Енергийното бъдеще на Индия изглежда по-скоро в някаква симбиоза между соларна енергия и такава на въглища. За това помага и държавната политика, която ще използва газа като регулиращ фактор на пазара.

Всякакъв технологичен напредък при методите за съхраняване на ниво мрежа ще направи положението още по-лошо. Цените на въглеродните емисии са на ниво, което провокира промяна на търсенето, което може да помогне на газа да се конкурира с въгледобива.

В Европа това ще допринесе за развитието на възобновяемата енергия.

Могат ли цените на LNG да паднат в дългосрочен план? Разходите за танкерите с втечнен газ може и да спаднат в бъдеще, но засега няма индикации, че цената на технологията за втечняване на природния газ ще поевтинее.

Така в дългосрочен план търговията с газ ще бъде ограничена, като ще играе роля на регионални пазари, където горивото може да бъде транспортирано на по-кратка дистанция чрез тръби. Това важи за ситуацията в САЩ и Китай, където шистовият добив процъфтява.

Цените и маржинът обаче няма да са високи. Тези, които мечтаят за вечно покачващи се цени и изтъргувани обеми, изглежда ще останат разочаровани. Златният век на газа е по-скоро златен балон. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...