Водещ технологичен експерт отправи ужасяващо предупреждение за опасностите, които крие изкуственият интелект, съобщава Euronews.

Мо Гаудат, експерт по изкуствен интелект и бивш главен бизнес директор в Google X, предупреждава хората, които все още нямат деца, да се въздържат от това, тъй като бързото развитие на AI технологиите продължава.

"Рисковете всъщност са толкова опасни, че като се вземат предвид всички други заплахи за човечеството, трябва да се въздържате да имате деца, ако тепърва ще ставате родители", казва той в подкаста Diary of a CEO.

"Никога в историята на човечеството не е имало толкова перфектна буря", допълва експертът.

"Икономически и геополитически кризи, глобално затопляне, климатични промени, цялата концепция за изкуствения интелект - това е перфектната буря. Несигурността никога не е била по-интензивна. Ако наистина обичате децата си, бихте ли искали да ги изложите на всичко това?", пита риторично експертът.

Водещи експерти сравняват рисковете от AI с пандемия и ядрена война Намаляването на риска от изчезване на човечеството вследствие на дейноста на AI трябва да бъде глобален приоритет

Интервюто идва малко след като Гаудат беше назначен на поста главен директор по AI в маркетинговата агенция Flight Story.

"През цялата си кариера съм очарован от технологиите, а сега пред нас стои най-голямото предизвикателство, пред което някога се е изправяло човечеството.

Изкуственият интелект е кулминацията на технологичния напредък и според мен той ще бъде безпрецедентен в определянето на начина, по който се оформя светът.

Усъвършенстването на цифровия интелект е такова, че той е станал автономен и е нещо, към което трябва да се обръщаме за съдействие, а не да го контролираме. Изключително важно е да сме наясно как да направим това или рискуваме да останем назад", обяснява той.

Създателите на AI настояват за строга регулация. В риск ли е човечеството?Европейският парламент вече даде зелена светлина на нов пакет правила за AI

Това не е първият път, когато лидери в технологичната индустрия отправят подобно предупреждение.

По-рано тази година ключови фигури, сред които Илон Мъск и съоснователят на Apple Стив Возняк, подписаха отворено писмо, в което помолиха разработчиците да се въздържат от по-нататъшни иновации в продължение на шест месеца, за да имат индустрията и крайните потребители време да преработят последните постижения в областта на изкуствения интелект.

Сам Алтман, главен изпълнителен директор на OpenAI и създател на изключително популярния чатбот ChatGPT, също предупреди за "екзистенциален риск".