Научни екипи и представители на гражданското общество призоваха Европейската комисия да определи абсолютна цел за намаляване на емисиите на въглероден диоксид и други парникови газове.

Те предупредиха, че настоящият подход, който позволява на правителствата да отчитат "поглъщането" на въглероден диоксид, е ненадежден.

Приетият през 2021 г. Европейски закон за климата задължава ЕС да постигне "нетно нулево" производство на парникови газове до 2050 г., при което всички останали емисии от промишлеността, транспорта и селското стопанство ще бъдат балансирани чрез поглъщане или на природна основа, като например засаждане на дървета, или чрез технологични и често скъпи и енергоемки решения, като директно улавяне на CO2 от атмосферата.

В отворено писмо до комисаря на ЕС по въпросите на климата Вопке Хукстра от 8 януари десетки учени, неправителствени организации и предприятия, някои от които работещи в новосъздаващи се отрасли като прякото улавяне на CO2 от атмосферата, подкрепиха призива за три отделни цели:

  • конкретно намаляване на емисиите
  • земно улавяне
  • постоянно поглъщане на въглерод
  • Те твърдят, че правото на ЕС трябва да отразява факта, че намаляването и поглъщането на емисии се различават по същество.

    "Веднъж изпуснати в атмосферата, емисиите на CO2 оказват постоянно и често необратимо въздействие върху климата, екосистемите и здравето на хората", се казва в писмото, цитирано от Euronews. "Сухоземното поглъщане на въглерод и трайното му отстраняване могат да помогнат за ограничаване на тези щети, но не могат да ги премахнат (ако са направени зле, те всъщност могат да увеличат емисиите).", допълват още в писмото.

    Парадокс на добрите намерения: В САЩ ще добиват чист водород с природен газКакъв е смисълът от финансиране на програма за борба с климатичните промени с федерални средства, ако в нея се използва природен газ – изкопаемо гориво?

    ЕС изпълни първата си цел за действия в областта на климата за абсолютно намаляване на емисиите с 20% до 2020 г. в сравнение с базовата линия от 1990 г.

    Настоящата цел е за 55% до 2030 г., но тя се отнася за "нетно" намаление и въпреки че законодателите определят горна граница на размера, в който правителствата могат да отчитат въздействието при изпълнението й, фактическата цел за намаляване на емисиите може да бъде дори 52%.

    "Прекаленото разчитане на всички видове съхранение или поглъщане на въглерод е реален риск, който трябва да бъде избегнат на всяка цена в рамката на политиката на ЕС за климата", заяви Вайнанд Стоефс от Carbon Market Watch, неправителствената организация, която стои зад писмото.

    "Намаляването на емисиите не трябва да се замества със засаждане на дървета или трайно отнемане на въглерод."

    COP28: Споровете за ролята на ядрената енергия в зеления преход продължаватДокато някои правителства виждат в нея решение, други я смятат за проблем

    На 6 февруари Комисията трябва да представи становище, в което да очертае възможностите за новата междинна цел, която трябва да предложи до лятото, заедно с друго съобщение относно "промишленото управление на въглеродните емисии" с акцент върху технологията за улавяне и съхранение на въглерод (CCS).

    Комисар Хукстра се ангажира да последва научните съветници и да настоява за намаляване на емисиите с 90% или повече до 2040 г. - радикална стъпка, която призна, че може да включва подтикване на европейците да променят начина си на живот - нещо, от което законодателите досега до голяма степен са се въздържали.

    При проведеното миналата година обществено допитване за планираната цел за намаляване на емисиите до 2040 г., малко над половината от 879-те респонденти призоваха за три отделни цели, като подкрепата на групите на гражданското общество и учените, взели участие в допитването, достигна 70%.

    От Бил Гейтс до папата – улавянето на CO2 от въздуха поляризира мнениятаДиректното улавяне на въглероден диоксид има своите привърженици, но предизвиква разногласия и е поставяна под съмнение от редица организации

    Подобен подход се подкрепя и от компаниите, работещи в областта на новите технологии за отстраняване на въглерод.

    "Наличието на отделни цели за трайно отстраняване на въглерода, като например директното улавяне на въздуха, не само ще отрази използването му за балансиране на трудно потискащите се остатъчни емисии, но и ще има двойна полза за повишаване доверието на инвеститорите и предприемачите в ЕС, като ще помогне за отключване на така необходимото финансиране извън рисковия капитал", коментира Аарон Бенджамин, ръководител на търговската асоциация DAC Coalition за Обединеното кралство и Европа, който е сред подписалите писмото.

    Друг подписал е Дънкан Макларън, специалист по екологично право и политика в Института "Емет" към Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

    Той предупреди, че петролните и газовите компании виждат в подкрепата за такива технологии оправдание да продължат основната си дейност.

    "Ентусиазмът, с който петролните компании и държави възприемат премахването на въглеродните емисии като димна завеса за продължаване на експлоатацията на изкопаеми горива, е спасително предупреждение, че тези опасности са реални и съществуват", допълни той.