Ново проучване на Talker Research установява, че идеалната продължителност на филмите е 92 минути.

Петнадесет процента от респондентите са заявили, че филми с продължителност над 120 минути са приемливи, а само 2% са доволни от прожекция, по-дълга от 150 минути.

На пръв поглед това твърдение противоречи на комерсиалните реалности, тъй като девет от десетте най-касови филма на всички времена са с продължителност над два часа, а три от тях (Avengers:Endgame, Avatar: Way of Water и Titanic) са с времетраене от над три часа.

От класацията единствено римейкът на "Lion King" от 2019 г., който е под номер 9, не успява да достигне двучасовата граница - 118 минути, отбелязва The Guardian.

Спорът за това колко дълго да бъде преживяването в салоните излезе на преден план наскоро, след като някои кина прекъснаха прожекциите на 206-минутния филм на Мартин Скорсезе "Killers of the Flower Moon" с неразрешен антракт. На този фон Скорсезе защити продължителността на творчеството си, като заяви: "Има много хора, които гледат театър по 3 или 5 часа, така че уважавайте киното."

Скорошно проучване на What to Watch показва, че средната продължителност на най-успешните в търговско отношение филми се увеличава, като през 2022 г. тя е била средно 141 минути в сравнение със 110 минути през 1981 г.

Изтъкват се редица причини - от появата на стрийминг платформите, които позволяват да се правят паузи по желание на зрителя до желанието да се демонстрират скъпи визуални ефекти и екшън сцени, които се разпространиха през последното десетилетие.

Talker Research също така установява тенденциите при използването на субтитри. 33% от респондентите казват, че "никога" не ги използват, а 16% - че "винаги" ги включват.